Inici / Obres / Marxa Cristiana / Dies Irae

Dies Irae

Any: 
2016
Modalitat: 
Autoria: 
Detalls: 

Dedicada a l’Esquadra del Mig de la Filà Aragonesos d’Alcoi 2016. Dies Irae ("Dia de la ira") és un famòs himne llatí del segle XIII atribuït al franciscà Tomás de Celano (1200-1260), amic i biògraf de Sant Francesc d’Asís. Comença el text dient així:

Dies iræ, dies illa,

Solvet sæclum in favilla,

Teste David cum Sibylla!

…que ve a dir: Día de la ira, aquel día en que los siglos se reduzcan a cenizas; como testigos el rey David y la Sibila.

Són famoses les vegades que s’ha utilitzat a la música simfónica, com Mozart i Verdi als seus “Requiem” o Berlioz a la “Simfonia Fantàstica”.

La marxa està basada en la llegenda de “La Campana de Huesca”. La llegenda conta com Ramiro II el Monje, rei d’Aragó, va decapitar a dotze nobles que s’oposaren a la seua voluntat. La forma popular desenvolupa un poc més el fet: el rei convocà Corts i va fer vindre a tots els nobles del regne per a que vegeren una campana que s’escoltaria per tot arreu. Als rebels els va fer entrar d’un en un a la sala i va anar decapitant-los segons anaven entrant. Una vegada morts, els va colocar en cercle, i la del bisbe de Huesca, el més rebel, la va colocar en el centre com a badall. Després deixà entrar als demés per a que escarmentaren.