Inici / Obres / Marxa Mora / Howey

Howey

Any: 
2019
Modalitat: 
Detalls: 

Encàrrec de l'esquadra "Howey" de la Filà Moros Vells de Banyeres de Mariola per commemorar els 25 anys de la celebració del concert de música festera del Diumenge de Rams, esdeveniment organitzat per dita filà -iniciat pels membres de la pròpia esquadra "Howey"- i que cada any interpreta la Societat Musical de Banyeres de Mariola.

La marxa està farcida de referències al patrimoni musical més antic de la filà, entre ells el Ball Moro. En paraules de l’autor:

''Gran part de l’obra és com un calidoscopi on els motius del Ball Moro apareixen, o bé com a fórmules rítmiques, o bé com acompanyaments o contrapunts, i no és fins a un determinat moment, cap al final de l’obra, quan apareixen identificables com a melodies. El Ball Moro és una peça per la qual sent un afecte especial perquè formava part de les festes familiars a la vora de la llar en la Caseta del meu avi Toni Molina, moro vell de solera. I també perquè durant un període de temps, en recuperar-se el Ball Moro, i a falta d’una gravació amb música de banda, les Mores Velles que el van reviure assajaven amb una gravació casolana i molt rudimentària on tocava les melodies amb una flauta de bec i els acompanyaments amb una guitarra.''