Inici / Notícies sobre música festera / Un músic valencià posa a la venda la primera marxa mora a Internet

Un músic valencià posa a la venda la primera marxa mora a Internet

Les composicions de música festera han arribat ja a Internet. Un jove músic i compositor valencià ha decidit posar a la venda una de les seues composicions relacionades amb la festa dels Moros i Cristians en un lloc on mai abans havia estat, el portal de compravenda ebay, conegut per ser una de les pàgines web amb més trànsit del món.

La iniciativa, pionera com poques, permetrà que aquell que ho desitge puga fer-se amb la propietat d'una creació musical en exclusiva, a la qual podrà fins i tot batejar amb el seu nom. Es tracta d'una subhasta en temps real que estarà oberta fins al proper dia 6 de gener, el dia de reis, quan el millor postor podrà comptar en el seu haver amb una composició singular per fer sonar en les seues festes.

Però l'objectiu d'aquesta acció, amb el qual el jove músic i compositor d'Oliva, Joan Mont, busca donar sortida a una de les seues obres, no només té un objectiu comercial, sinó que pretén donar una solució a la situació injusta en què queden algunes composicions musicals d'aquest estil, que malgrat la seua qualitat, acaben per caure en sac foradat. Es tracta d'aquelles peces que s'han presentat a concursos de composició i que, malgrat haver estat seleccionades com a finalistes per un jurat de garanties, acaben quedant sense premi. En aquests casos, les bases estipulen que les obres seleccionades pel jurat i que per tant ja s'han interpretat en públic, no poden presentar-se a altres concursos, tot i que tampoc reben el merescut premi a l'esforç realitzat pel compositor, ni troben habitualment el seu lloc en l'ampli repertori de música de moros i cristians.

Davant d'aquesta situació, segons explica el mateix Joan Mont, el compositor té diverses opcions: "presentar-la de nou a altres concursos amb el risc de ser desqualificat, colar com un encàrrec nou que realitze alguna entitat festera, regalar-la a algun conegut perquè almenys la música s'escolte, o deixar-la guardada en un caixó a l'espera de temps millors ". En definitiva, una obra de qualitat reconeguda per un jurat qualificat, que queda bloquejada.

Ara, amb aquesta iniciativa tan poc convencional, el compositor d'Oliva obri una nova via d'eixida a totes aquestes peces musicals que podran tenir a Internet la seua segona oportunitat. "El que vull és buscar-li a la meua marxa un pare, una mare, o una família sencera que la cuidei l'aprecie, que la facen sonar i puguen desfilar amb ella", afirma amb il·lusió el jove músic, al mateix temps que insisteix en denunciar la situació injusta que es produeix amb aquesta i tantes altres obres.

El preu de venda d'aquesta marxa mora, que fins i tot es pot escoltar per Internet, va ser inicialment d'un euro, tot i que les licitacions posteriors van elevar ràpidament el seu valor a més de 150 euros, un preu que segueix sent irrisori per a un treball que, en cas de ser encarregat, podria arribar a aconseguir diversos milers d'euros.

Un jove compositor amb molta experiència

A passar de la seua joventut, als seus 29 anys Joan Mont no és un nouvingut al món de la música i en els últims anys ha signat un bon nombre de composicions de tot tipus i per a formats diferents, entre els quals destaquen un bon grapat de títols de música festera dedicats a comparses i capitans, com Ferrer Capità (MM), Noble Guerrer (MC) o Mu'askarum (MM), que ja ocupen un lloc en el repertori tradicional.

El jove compositor va iniciar els seus estudis a l'escola de música de la seua localitat, abans de llicenciar-se en el conservatori de Castelló, amb una sòlida formació com a intèrpret i compositor. Més tard es va traslladar a Viena per millorar els seus coneixements musicals a la universitat de la capital austríaca, on es va impregnar a més de la seua forma particular de viure la música. Ara, després d'anys d'estudi i després d'haver participat en projectes artístics que van des de la música clàssica fins al jazz, passant per altres estils com el reggae o el rock, aquest jove compositor amb un gran provenir, busca guanyar-se la vida amb la seua passió, la música.

De moment, el seu atreviment i les ganes de donar a conèixer les seues obres ja l'han portat a ser el primer músic a posar a la venda la seua "Marxa Mora" a Ebay. Una iniciativa pionera que sens dubte podria marcar un abans i un després en la música de Moros i Cristians.

Accedir a la subhasta ]