Inici / Notícies sobre música festera / Pascual-Vilaplana estrena IOAM als Moros i Cristians d'Alcoi 2022

Pascual-Vilaplana estrena IOAM als Moros i Cristians d'Alcoi 2022

El proper divendres 22 d'abril i en l'Entrada Cristiana 2022 de la ciutat d'Alcoi, s'estrenarà la música per a l'Alferes Cristià 2020-2022 de la Filà Cruzados d'Alcoi, IOAM, composta pel murer José R. Pascual-Vilaplana. Es tracta d'una col·lecció de vuit obres que acompanyaran tot el seguici de l'Alferes representat per Joaquín Brotons i Amparo Blasco. IOAM respon a les dues primeres inicials de Joaquim (IO) i d'Amparo (AM). Amb elles es configura una línia melòdica de quatre notes que es modifica i versiona segons la tonalitat i l'harmonia requerida. Aquest motiu esdevé embrió de melodies, d'harmonies i d'una mena de retronxa al llarg de totes les composicions escrites per a l'alferes. Hi trobem també dues petites cites estretes de l'ambient sonor fester alcoià: d'una banda l'inici de l'Himne de Festa de Gonzalo Barrachina (1869-1916) que representa el valor del poble en enaltir la nostra tradició ja que fa fer himne una obra que no havia estat escrita per a tal finalitat. D'altra banda hi apareix també el crit "Walli, Walli..." del Himno a San Jorge de José Espí Ulrich (1849-1905) tot realçant el caire litúrgic de la festa. Entre les estructures i melodies que es barregen, hi escoltarem variacions de diferents motius extrets de cants gregorians com el "Vexilla regis"  (el cant de joia per rebre la Vera Creu) a la introducció, o el Kirye de la Missa di Angelis enfrontat al  "Dies Irae" de la Missa de Difunts al trio de la marxa. La lluita del be contra el mal que desemboca en a la cita "...zu Gott, wird es dich tragen!" ("...a Deu et portarà") , el final de la Segona Simfonia "Resurrecció" de Gustav Mahler.

D'aquesta partitura s'extrauen altres tres obres per a banda: la marxa AMICITIA IOAM que acompanyarà els cavallers i acompanyants de l'alferes, la marxa TABUT IOAM que sonarà amb el rodella Joaquín Brotons Blasco (autor del llibre IOAM sobre el qual es basa tota la història del seguici), i el ballet ÉLAIA IOAM. A més a més, s'escoltaran altres quatre obres musicals com són: el ballet UNDA ET SANGUINE IOAM per a dolçaines, trompes, tubes i percussió, la música d'acompanyament de Mossén Torregrosa VIDERUNT IOAM per a dolçaines i percussió, i les músiques incidentals AL'CUIR IOAM per a tarota, dolçaina i percussió i ANTIÓKHEIA IOAM per a quintet de metalls i percussió, que ambientaran diversos espais del seguici.

Entre les institucions musicals que participaran en l'estrena d'aquestes partitures hi estaran la Societat Musical "La Nova" d'Alcoi, el Cercle Musical "Apolo" d'Alcoi, l'Ateneu Musical de Cocentaina, la Unió Musical de Muro, la Unió Musical de Beniarrés, la Colla de Dolçainers "La Bassa la Vila" de Biar o el Quintet de Metalls AKKA BRASS d'Alacant.