Inici / Notícies sobre música festera / «La Valenciana» interpretarà un concert de música festera a Besalú

«La Valenciana» interpretarà un concert de música festera a Besalú

El dissabte 29 d'octubre del 2016, la localitat catalana de Besalú acollirà el segon concert de la Societat Musical del País Valencià a Barcelona, primera banda de música formada per treballadors i estudiants valencians a Catalunya. Una associació musical oberta i intergeneracional amb més de 90 músics provinents de tots els racons del País Valencià i Catalunya.

"La Valenciana" farà un recorregut per la música festera: una de les músiques més arrelades a les comarques centrals i sud del País Valencià. Una selecció acurada de marxes mores, marxes cristianes i pasdobles que mostrarà la força i la vitalitat de la música festera i la dels seus compositors. Tot sota la batuta del director Vicent Pérez Esteban, compositor i trombó de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

L'event tindrà lloc a les 18:00 al Mirador del Pont.

1a PART

 • La Entrada (P.D. 1922) - Quintín Esquembre (Villena, 1885-1965)
 • Als Berebers (M.M. 1963) - José Pérez Vilaplana (Cocentaina, 1929-1998)
 • Pas als Maseros (M.C. 1982) - José M. Valls Satorres (Alcoi, 1945)
 • Musical Apolo (P.D. 1956) - Amando Blanquer Ponsoda (Alcoi, 1935-2005)
 • Tino Herrera (M.C. 1995) - Amando Blanquer Ponsoda (Alcoi, 1935-2005)

2a PART

 • El Capitán (P.D. 1894) - Camilo Pérez Laporta (Alcoi, 1852-1917)
 • Nâhari Iusun (M.M. 2016) - Vicent Pérez i Esteban (Albaida, 1976)
 • Creu d'Arsuf (M.C. 2003) - José Rafael Pasqual-Vilaplana (Muro, 1971)
 • Ragón Falez (P.D. 1935) - Emilio Cebrián (Toledo, 1900-1943)
 • Penya Cadell (M.M. 1975) - Francesc Esteve Pastor (Muro, 1915-1989)

BISOS

 • La Santa Espina (Sardana) - Enric Morera (Barcelona, 1865-1942)
 • Els Segadors (Himne Nacional de Catalunya) - Francesc Alió (Barcelona, 1862-1908)

 

NOTES AL PROGRAMA

La música festera o de moros i cristians, és un gènere molt arrelat a les comarques centrals i sud del País Valencià que acompanya a aquesta festa des de mitat del segle XIX. Ha sofert una important evolució durant tot el segle XX, arribant-se a crear subgèneres molt concrets com són la Marxa Cristiana i Mora, Pasdobles dianers, Pasdobles lleugers, Pas Maser, Pas Contrabandista, etc.

Al concert de hui, la Societat Musical del País Valencià a Barcelona (SMPVB) “La Valenciana”, intentarem fer un xicotet recorregut per tots aquests subgèneres com per la diferent geografia dels Moros i Cristians, esperant siga del seu gust.

Començarem la primera part a Villena amb el pasdoble de Quintín Esquembre “La Entrada”. Pasdoble estrenat en 1922 i que s'interpreta des d'aquell any cada 5 de setembre a les 16 h en punt per donar començament a l'entrada, un dels moments més esperats dels festers villeners.

Viatjarem a Cocentaina amb la marxa mora del mestre José Pérez Vilaplana “Als Berebers” de l'any 1963, dedicada a la filà Berebers (Els Borts) del seu poble i en la que podrem gaudir d'un instrument que està agarrant força en la festa: la dolçaina.

Continuarem a Alcoi amb la marxa cristiana de José Ma Valls Satorres “Pas als Maseros”de 1982. Una marxa referència de totes les filades de maseros o llauradors que utilitza temes del cançoner popular valencià com són “Maseret si vas a l'hort” o “Serra de Mariola” d'entre altres. Està dedicada a Francisco Sanjuan Moltó i a la Filà Maseros d'Alcoi.

Instal·lats a Alcoi ens quedem per visitar a un dels mestres més importants de la música festera, Amando Blanquer. Creador de la primera marxa cristiana i tot un referent i mirall per a les noves generacions d'autors. Interpretarem el pasdoble “Musical Apolo” de 1956 dedicat al Centre Instructiu Musical Apolo d'Alcoi i 1er Premi del concurs de Composició de Música festera d'Alcoi en aquest mateix any.

Acabarem la primera part amb aquest compositor alcoià i la seua tercera Marxa Cristiana, “Tino Herrera”. Escrita en 1995 a petició de la Filà Cids d'Alcoi en memòria del fester Agustín Herrera, “Tino”.

La segona part arrancarà amb el pasdoble “El Capitán” del també mestre alcoià Camilo Pérez Laporta. Pasdoble sentat de l'any 1894 dedicat a Francisco Reig Cantó i que considerem una joieta de la música festera que a dia de hui continua interpretant-se malgrat els seus 122 anys.

Viatgem ara a Montaverner on el compositor albaidí Vicent Coleto, en agost d'aquest any, estrenà la marxa mora “Nâhari Iusun” (Som rius) per la filà Mores Tuareg a l'Entrada de Moros i Cristians. Marxa dedicada a la seua dona, Teresa Sáez, que forma part d'aquesta filà, pel seu 40 aniversari i que s'interpreta hui per primera vegada en un concert.

Continuem amb la marxa cristiana del compositor de Muro José Rafael Pascual Vilaplana “Creu d'Arsuf” dedicada a Javier Peiró Pla, Capità Cristià d’Ontinyent al 2003 per la Comparsa Cruzados. El títol fa referència a la Creu erigida per Ricard Cor de Lleó en la III Croada i l’obra està basada en el llibre "El gran tratado" de l’escriptor ontinyentí Ricardo Montés.

No podia faltar en aquest concert un pasdoble que representarà a les Filaes de Contrabandistes o Andalusos. Ja que aquestes filaes, estan molt arrelades per tota la geografia festera. Tocarem un dels seus pasdobles preferits per “rodar la navaixa”, l'arma que els caracteritza: “Ragón Falez”, un pasdoble composat en 1935 pel compositort manxec Emilio Cebrian de tall flamenc i dedicat a Rafaelita Gonzalez.

Per acabar el concert interpretarem la marxa mora escrita l'any 1975 i dedicada als Moros Grocs de Xixona “Penya Cadell” del compositor de Muro Francesc Esteve Pastor.“La seua música (parafrasejant al mestre Pasqual-Vilaplana) ens sap a música ben feta, música nascuda des de l'art i des de l'ofici; música que en sap d'emoció, de sinceritat i de senzillesa: la grandesa de la humilitat.”

En definitiva, aquesta humiliat i respecte per aquest gènere musical és el que intentarem transmetre al llarg del concert de la SMPVB “la Valenciana”. Moltes gràcies per la seua assistència.

Vicent Coleto, Director de la SMPVB "la Valenciana"