Inici / Notícies sobre música festera / La UNDEF anuncia mesures davant l'abús de les quotes de la SGAE

La UNDEF anuncia mesures davant l'abús de les quotes de la SGAE

La Unió Nacional d'Entitats Festeres (UNDEF) ha denunciat de nou la pujada "asfixiant" per part de la SGAE del preu de les quotes referents als drets de la música usada a les festes de Moros i Cristians. L'organisme que aglutina vora 80 municipis repartits per tota la geografia festera espanyola, ho ha fet en l'assemblea trimestral celebrada el passat diumenge 5 a l'IFA (Institució Firal Alacantina), recalcant que a partir d'aquesta setmana es posaran en contacte amb el Ministeri de Cultura i amb el Defensor del Poble, per tal de tractar aquesta problemàtica. Asseguren que s'està incomplint el conveni que es va signar amb la societat en 2008 i que, a més, no s'estan admetent les propostes traslladades pels festers.

I és que des de la pandèmia fins a dia de hui, la SGAE ha incrementat l'impost als municipis festers en un 5%, arribant alguns pobles a pagar 18.000 euros per tres dies de festa, suposant la major part dels pressupostos assignats a aquestes partides. Des de la UNDEF asseguren que els Moros i Cristians paguen més a l'SGAE que altres festes com les Falles, les Fogueres o la Setmana Santa de Sevilla.

D'altra banda, els propis compositors també han manifestat el seu malestar, donat que asseguren que arriben a percebre menys de la meitat dels drets que la seua música genera. «Al compositor li arriben un 54% dels ingressos, però cal descomptar un 21% que cal declarar. Al final no rebem ni la meitat dels nostres drets: el cànon ens arriba tard i malament», denúncia el president de l'ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians).

La polèmica ha arribat a tal punt que l'UNDEF es planteja crear la seua pròpia societat de drets d'autor. El seu lletrat Rafael San Jerónimo ha explicat que s'han posat en contacte amb la Societat Espanyola de Drets d'Autor (SEDA) per a valorar les seues tarifes, però que no descarten cap possibilitat.