Inici / Notícies sobre música festera / Josep Vicent Vidal presenta en la UNDEF un llibre sobre els Moros i Cristians i la seua música

Josep Vicent Vidal presenta en la UNDEF un llibre sobre els Moros i Cristians i la seua música

El passat diumenge 26 de febrer, va tindre lloc la presentació pública per part de l’autor del llibre "No ho faré més. Moros, cristians i músics. Una visió completa de la Festa", en el transcurs de l’assemblea general de la UNDEF que es va celebrar a la ciutat d’Elx. El llibre ha estat un encàrrec de la UNDEF, Unió Nacional d’Entitats Festeres, per mitjà de la seua presidenta Pepa Prats. L’objectiu és dotar d’una eina de coneixement als joves i adolescents que s’incorporen al món de la festa i a tota aquella gent que vulga aprofundir en el seu àmbit. Es tracta d’un assaig complet, senzill i didàctic per conéixer tot allò que està vinculat a la festa morocristiana: la part històrica, els personatges festers, la importància de la música, la participació de la dona, l’organització de la festa i, finalment, la qüestió econòmica. Fins i tot, el llibre analitza l’expressió tant popular, “Això ho pague jo!”.

El llibre és fruit de les investigacions que ha desenvolupat al llarg dels anys, Josep Vicent Vidal i Vidal, cronista oficial de l'Olleria, i del treball que durant més d’un any ha dut a terme pel que fa a la redacció i elaboració final del volum. Per al cronista, la festa, en síntesi, és un llenguatge una manera d’expressar-se, amb uns balls propis, amb els quals els festers es connecten amb els seus avantpassats. Amb això, assenyala i valora la funció de la música i els músics, sense els quals, difícilment existiria la festa com la coneguem actualment.

A més, en el llibre destaca el repàs exhaustiu que fa l'autor de la difícil incorporació de la dona al món de la festa morocristiana en general i sobretot en les poblacions amb major nombre de festers. En eixe apartat incideix amb l’aportació global de la seua població, l’Olleria, com una de les localitats on la dona ha participat activament de la festa des d’un inici. 

El llibre, que també fa un recorregut complet per la història de la música festera fins als nostres dies, ha debutat amb una primera edició de 800 exemplars, 300 dels quals es van repartir entre els assistents a l’assemblea de la UNDEF.