Inici / Notícies sobre música festera / El 'Cine de Dalt' acollirà el concert del Mig Any de Xixona

El 'Cine de Dalt' acollirà el concert del Mig Any de Xixona

Cartell del Mig Any de Xixona 2013

El divendres 22 de febrer a les 20:30 h. en el Cine de Dalt, tindrà lloc el Concert del Mig Any de Xixona a càrrec de l'Agrupació Artísticomusical "El Trabajo", dirigida pel seu director Jordi Francés Sanjuan.

Abans, el dimecres 20 de febrer la Banda Juvenil de l'agrupació realitzarà el seu propi Concert Fester, també al Cine de Dalt, a partir de les 20:30 h.

PROGRAMA

1ª Part

- PUENTEAREAS (pasdoble) – Reveriano Soutullo

A partir del 20 d'octubre de 1929 la història de Puenteareas i el seu pasdoble han caminar juntes, han establert una complicitat, un diàleg entre el compositor i el seu poble. És un diàleg de les emocions dels sentiments que passa a formar part de la identitat de Puenteareas.

Soutullo va dir: "Siga el meu primer homenatge per a la mare terra on vaig venir als camins del món ... Si el cos va fer seient en altres sòls, el cor i l'esperit no es van apartar d'aquí, així vaig tenir sempre gravada en l'ànima el prodigi d'aquestes muntanyes, d'aquests camps florits "

- EDETANIA (marxa cristiana) - Iñaki Lecumberri

Edetania és una marxa cristiana escrita al gener de 2012 i dedicada a tots els membres de la Filà Edetanos de Cocentaina. Una filà què nascuda al 1996 i amb sols cinc anys de vida va lluitar i va aconseguir la incorporació amb ple dret de la dona a la festa. Edetania fa referència al territori que poblaven els Edetanos, poblat íber amb capital a Edeta (actual Llíria) que limitava al sud amb els Contestanos. La peça està estructurada en tres seccions en les quals un sol tema és tractat amb diferents tècniques contrapuntístiques. Va ser estrenada al Concert de Festes de la banda l´Avanç de Campello, dirigida pel propi compositor.

- ALFAQUÍES (marxa mora) - - Joan Enric Canet

Joan Enric Canet ha sigut director de diverses bandes i compositor de més de cinquanta obres per a piano, orquestra, grups de cambra, etc. a més de nombroses obres per a banda. Alfaquíes és una de les seues escasses peces de música festera, on es pot escoltar el seu llenguatge tan original. Fou escrita l’any 1999 per a l’Escuadra Negros Chema del poble d’Elda.

- SAXUM (marxa cristiana) - - Rafa Mullor

Fou composada per encàrrec de la nostra banda per oferir com a regal de comiat al que va ser durant sis anys el nostre director, José Rafael Pascual Vilaplana. Va ser estrenada per la banda de Xixona al febrer del 2003 i el seu nom fa referència a la denominació de Xixona en temps dels àrabs.

2ª Part

- YAKKA (pasdoble) – José Rafael Pascual

El pasdoble “Yakka”, el nom del qual prové de l’antiga denominació del poble de Yecla en àrab, fou encarregat per la Banda de Música de la mateixa ciutat yeclana per ser estrenat al Certamen Internacional de València l’any 2007.

- ASBAG (marxa mora) - Carlos Pellicer

Basada en la novel·la "El mossàrab", de l'escriptor Jesús Sánchez Adalid, ambientada a l'esplendorosa Còrdova del segle X, en què conflueixen dues històries, dos personatges de diferent religió (musulmana i cristiana), i posició social: Asbag, un clergue mossàrab, culte i amant de la pau, i Abuamir, el llegendari guerrer anomenat "Almanzor", amb un talant també culte però que pel temps arriba a ser ambiciós i sense escrúpols, amb l'única pretensió d'augmentar més i més la seva figura, el seu poder. Tots dos, malgrat les seves diferències, entenen la vida com una aventura, i poc a poc les seves vides van unint-se per després agafar camins contraposats.

La novel.la, situada a la fi del primer mil·lenni, acaba amb l'anhelada arribada de l'any 1000, amb la qual es confia arriben nous temps de pau i germanor entre les dues cultures.

- TERRA NOSTRA (marxa cristiana) - Enric Alborch

Enric Alborch, nascut a Castelló de Rugat, va escriure aquesta marxa cristiana al maig de 1999 amb la que guanyà el 1r. Premi en el I Concurs de Composició de Música festera "Ciutat de Sant Vicent del Raspeig" del mateix any. Es tracta d’una marxa molt festiva, evocadora de l’optimisme i l’alegria pròpia de la festa.

- PENYA CADELL (marxa mora) - Francisco Esteve

Es tracta d’una de les marxes més emblemàtiques del compositor murer. Paco Esteve va nàixer l’any 1989 i va tenir una vida molt activa com a pianista en diferents orquestres que li portaren a viatjar per tot arreu fent música. Aquesta marxa fou escrita en 1976 un any després de que tornara a establir-se a València i entrara a formar part de l’orquestra del Cabaret on romandrà fins la seua jubilació.