Inici / Notícies sobre música festera / Conferències de Pau Benavent i José R. Pascual Vilaplana a la setmana cultural de la Casa València a Barcelona

Conferències de Pau Benavent i José R. Pascual Vilaplana a la setmana cultural de la Casa València a Barcelona

Casa València a Barcelona i Espai País Valencià, amb la col·laboració dels festivals Tradicionàrius i Barnasants i el suport de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, organitzen per primera volta a Barcelona una sèrie d'activitats relacionades amb la música i la cultura festera valencianes. L'acte central serà el concert de música festera del dissabte 5 de març i la posterior "entraeta" per la Vila de Gràcia.

Per aprofitar l'ocasió, s'ha volgut realitzar una setmana cultural al voltant de la dolçaina, la banda i la festa, per explicar i fer entendre com d'importants són aquestos tres elements en la personalitat de la societat valenciana. Amb aquest motiu, s'han inclòs dos conferències, una de José Rafael Pascual Vilaplana sobre la història de la música festera, i altra de Pau Benavent Peiró, etnomusicòleg i presentador de programes de música i cultura popular a TV3, que parlarà sobre el component social de les bandes de música «Imatge sonora, festa i sociabilitat». Les dos conferències tindran lloc a Casa València (C/Córsega, 335).

XERRADA: SONS DE FESTA. EL CAS D'UNA SOCIETAT MUSICAL VALENCIANA, a càrrec de Pau Benavent

Dimecres 2 de març, 19:30 

La present xerrada pretén posar en valor aquelles societats musicals que estan íntimament lligades a la funció que desenvolupen en la festa de Moros i Cristians.

Amb dades, projeccions, reflexions i anècdotes, farem un viatge entranyable i divertit per un espai de sociabilitat on es comparteixen sons, emocions i s'aprén a conviure. Un espai on s'aprén a ser i fer de músic.

CONFERÈNCIA: LA MÚSICA EN LA FESTA DE MOROS I CRISTIANS: APROXIMACIÓ A L'ORIGEN D'UN GÈNERE BANDÍSTIC, a càrrec de José Rafael Pascual Vilaplana

Dijous 3 de març, 19:30

A principis del segle XIX es trobaren la Festa de Moros i Cristians, d'origen medieval i amb caire moralitzant, amb les bandes de música de milicians que als pobles anaven prenent força al caire de tot el que ocorria a Europa.

Aquest encontre donà origen al naixement d'un gènere musical bandístic: la Música per a la Festa de Moros i Cristians. Amb aquesta xerrada intentarem trobar els protagonistes i les dades que propiciaren la seua evolució artística, social i cultural.