Inici / Notícies sobre música festera / Concert del Mig Any 2015 a Xixona

Concert del Mig Any 2015 a Xixona

El proper divendres 27 de febrer a les 20:30 h. al Cine de Dalt, l'Agrupació Artístico Musical "El Trabajo" de Xixona realitzarà el concert del Mig Any fester. Així mateix, la seua banda juvenil ens oferirà un altre concert de música festera que realitzarà dos dies abans, dimecres, al mateix lloc i hora.

PROGRAMA

1ª Part

 • Benicadell (pasdoble) – Joan Enric Canet
  Benicadell és una serra que simbolitza la comarca de la Vall d'Albaida, i que el compositor va voler descriure en aquest pasdoble l’any 1991. En aquesta serra es troben les ruïnes d'un dels castells musulmans reconstruïts pel Cid en l’any 1091. Anomenat en diferents fonts Penya Cadiella, o Penya Cadell, l'actual nom, Benicadell és una etimologia popular basada en el prefix beni- «fills», tan comú en els topònims propers.
 • Tarde de Abril (marxa mora) – Amando Blanquer
  Escrita al 1957 i dedicada a la filà Abencerrajes d'Alcoi. Peça revolucionària, amb una extraordinària orquestració i amb la que l'autor introdueix nous camins estètics en la marxa mora. Tant és així, que va ser presentada al Concurs de Composició de Música Festera d'Alcoi, però el jurat va decidir que no era adequada per a la festa. D'aquesta marxa el mestre va fer també una versió per a orquestra simfònica. Hui en dia és una de les marxes mores més populars i apreciades per músics i festers.
 • Señor Antonio (marxa cristiana) – José Rafael Pascual
  Es tracta d'una peça carregada d'emotivitat, ja que està escrita en memòria d'Antonio Botella Alarcón, saxofonista de l'Artística de Monòver que va faltar amb només 18 anys mentre tocava amb la seua banda enmig d'una processó del Corpus. El títol de l’obra respon a la forma amb la que tot el món el coneixia al seu poble.
 • Buba (marxa mora) – Saül Gómez Soler
  Marxa mora dedicada a Rafael Brotons, Primer Tró de la Comparsa Abencerrajes d'Ontinyent de 2008. És un regal dels seus amics de l'esquadra Saramata. Composta pel compositor d'Ontinyent Saül Gómez i Soler, aquest jove músic realitza una carrera fulgurant dins de la música de Moros i Cristians, estant present la seua música en gairebé la totalitat de les festes de nostra terra.

2ª Part

 • Víctor Mira (pasdoble) -  Nuria Francés Miralles
  Pasodoble compost al 1997 i revisat al 2014. Dedicat al seu padrí Victor Mira Mira, xixonenc, moro groc de tota la vida i un gran apassionat de la música. Seguix l’estructura del pasodoble fester classic amb elements musicals que intenten descriure un poc a la persona que va dedicat. Així per exemple, apareixen alguns motius que recorden clarament al compositor murer Paco Esteve, més concretament de “la penya el frare”o be la fanfarria que dona l’entrada al tema del trio en el fort final, la qual esta basada amb la que apareix a l’opera Lohengrin de Richard Wagner , tots dos sent els compositors que mes li agradaven. També l’incorporació de campanes te una finalitat descriptiva. En certa forma fan referencia a la fàbrica de torró que tenia amb la marca “turrones La Campana”.
 • Tibi Mariae (marxa cristiana) – Ramon García i Soler
  Composta per a la capitania del 2000 de la desapareguda filà dels Estudiants d'Albaida, dedicada a la capitana María Martínez i estrenada per la Unió Musical de Atzeneta d'Albaida en l'entrada d'octubre del 2000. El seu títol, en llengua llatina, significa "Per a tu María".
 • Músic i Llanero (marxa mora) – Rafael Mullor Grau
  Marxa mora composta per Rafael Mullor Grau l'any 1989, i que va ser 1er Premi en el Concurs de Composició d'Ontinyent. Es tracta d'una peça de total vanguardisme musical dins de les composicions per a la festa, molt més si pensem que està escrita fa 25 anys.
 • Antebêllum (marxa cristiana) – Fco. Valor Llorens
  Marxa Cristiana dedicada a l’abanderat i embaixador de la Comparsa Fontanos d'Ontinyent de 2011, tambe va rebrer el premi euterpe a la millor composició de música per a la festa en al mateix any. Premi que otorga la federació valenciana de Societats musicals.

Director: Jordi Francés Sanjuán