Inici / Notícies sobre música festera / 75 edicions del Concert de Música Festera de Bocairent

75 edicions del Concert de Música Festera de Bocairent

L'AUMB al concert de música festera del 2016

El pròxim dissabte 14 de gener a les 18:30 al Teatre Avenida, l'Associació Unió Musical de Bocairent celebrarà la 75a edició del Concert de Música Festera, organitzat per l'Associació de Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Blai.

Com és habitual, s'interpretaran les obres dedicades als capitans i capitanes de les festes 2017, així com altres peces clàssiques. El concert comptarà a més amb la presència de diversos compositors convidats, com Damián Molinya Beneyto, Ramon Garcia Soler, Vicent G. Casanova Martínez, Salvador González i Francisco Valor Llorens. Així mateix, la banda gaudirà de la col·laboració dels dolçainers de l'Aljub, de la soprano Charo Martos i del baríton Juan Luís Gil.

L'entrada té un cost de 5 € i es podrà adquirir a la taquilla del Teatre Avenida el divendres 13 de 19:00 a 21:00 i el dia del concert des de les 17:30. Part del que es recaude es destinarà per a l'Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer de Bocairent (AFAB).

PROGRAMA

1a part

- L’ENTRÀ DE MOROS, és un pasdoble escrit per a l’entrà mora d’Alcoi. En una època en que encara no existien les peces escrites expresament per al bàndol moro, el mestre alcoià Camilo Pérez Laporta fa aquesta valuosa aportació al món de la festa. Fou escrit en 1905 i estrenat a l’entrà de 1906. En 1907 voria la llum la que es considera la primera marxa mora de la història: A Ben Amed d’Antonio Pérez Verdú. Hui l’AUM Bocairent interpreta les partitures d’una còpia feta en 1907 expresament per a la nostra banda de L’Entrà de Moros. Gaudim doncs d’una valuosa música amb 110 anys d’història.

- CASTILLO DE CANENA, marxa cristiana que estrenem en aquest concert. Escrita pel mestre ontinyentí Vicent Gabriel Casanova, actual director de la banda “La Vila” de Bocairent i de “L’Aljub”. La marxa pren el nom del castell que s’alça al poble de Canena, en la província de Jaén. Dedicada a Luís Vañó Martínez i Rosa Maria Cañadas Bonilla, senyors del “Castillo de Canena”. Una marxa plena de força i caràcter.

- NO HO FARÉ MÉS, un dels clàssics de la música per als moros i cristians. Es tracta d’una marxa mora escrita en 1949 per l’autor alcoià Vicente Català Pérez. Amb melodies senzilles i discreta percussió és una marxa amb temes coneguts per tots i que, després de quasi 70 anys, continua sonant arreu de la geogràfia festera.

- AMPARO, altra de les estrenes d’aquest concert. Marxa Cristiana dedicada a Amparo Silvestre Alcaraz, capitana 2017 de la filà dels Mosqueters de les festes de Moros i Cristians de Bocairent. És obra del músic de l’AUM Bocairent Sergi Vanyó Peidro i ha sigut encarregada per les amigues “mosqueteres” de la capitana, “per a que amb música sempre recorde la seua capitania”. Música rítmica i èpica per a aquest càrrec

- LORENA, és una altra composició del mestre d’Ontinyent Vicente Gabriel Casanova dedicada a les nostres festes. Una marxa mora escrita per a Lorena Auñón Gómez, Capitana Mora 2017 per la filà Moros Marins de Bocairent. Una marxa plena de lirisme i força.

- LLEGENDA, Marxa escrita pel mestre de Cocentaina i actual director de la “Instructiva” d’Alfarrasí Francisco Valor Llorens en 2012. Està dedicada al Capità Cristià de la Filà Cides d’Alcoi José Jorge García. Una marxa per a Cor i Banda que basa els seus textos en fragments del “Cantar del mío Cid”. En aquesta ocasió estrenem la versió per a dos veus solistes i banda adaptada per Enrique Alborch. Per a aquesta interpretació contem amb les veus de Charo Martos, Soprano d’Ontinyent i Juan Luís Gil de Castelló de Rugat. Força i èpica en estat pur que ens porta a l’època de la Reconquesta.

 

2a part

- ELISHEBA, pasdoble fester del compositor nascut a l’Alqueria de la Comtessa i gran músic i director Salvador González Moreno. Es tracta d’un pasdoble que estrenem en aquest concert amb marcat caràcter contrabandista, mogut, alegre… I dedicat a Isabel Ferre Calbo, Capitana 2017 dels Contrabandistes del nostre poble. El títol fa referència a l’origen hebreu del nom Isabel.

- AL-PEDRO “TOTO”, marxa mora escrita en 2012 pel mestre i component de la nostra banda Damián Molina Beneyto dedicada a Pedro Ibáñez Milán, més conegut com el “Toto”, cap d’esquadra dels “Almorávides” de Villena. Una marxa elegant, pomposa i subtil al mateix temps, que està basada en temes que el mateix autor va utilitzar en una marxa anterior dedicada a la mateixa esquadra. Es tracta d’un regal de la seua dona i fills com a mostra d’afecte.

- L’OFRENA, pasdoble del mestre d’Atzeneta d’Albaida i actual director de les bandes d’Alzira i l’Olleria Ramón Garcia i Soler. Compost en 2014 per a la filà Maseros de Banyeres de Mariola per commemorar el cinquantenari de l’inici de l’Ofrena a Sant Jordi (1964-2014). En aquesta peça es mesclen temes populars amb una concepció ben original del que s’entén per “pasdoble”.

- SIR DRIU, marxa cristiana del nostre director, el mestre de Castelló de Rugat Enrique Alborch Tarrasó. Està dedicada a Andreu Vañó Sempere, membre de la nostra banda i Capità del Terç de Suavos 2017 de les Festes de Moros i Cristians de Bocairent. Es tracta d’un encàrrec dels seus pares “per a que sempre visca la música i la festa com fins ara”. Una marxa que també estrenem hui i on l’autor ret un xicotet homenatge al creador del gènere cristià, el mestre Amando Blanquer, incloent dos cites musicals de l’obra de l’insigne autor alcoià. Una música pensada per a la festa, amb molta energia i força.

- MÚSICA PER L’ENYOR, és un esbós simfònic creat en 2001 amb música de Jose R. Pascual-Vilaplana, actual director titular de la Banda Municipal de Bilbao, i lletra de Joan T. Jordà i Sanchis escrit per a commemorar el II Centenari de Música de banda a Muro (1801-2001). Es tracta d’una música un es mescla la força de la música festera amb la tendresa de les veus solistes. Està escrit per a Soprano, Baríton, Dolçaina i Banda i està dedicat pels autors a ”tots aquells que ens han fet arribar fins avui aquest tresor anomenat “Unió Musical de Muro”. Per a aquesta peça tornarem a contar amb la col·laboració de les magnífiques veus de Charo Martos i Juan Luís Gil. Director: Enrique Alborch Tarrasó.