Inici / Compositors de música festera / Rafael Talens Pelló

Rafael Talens Pelló

Rafael Talens Pelló (1933-2012), compositor i pedagog musical . Naix a Cullera, on rep els primers ensenyaments musicals de son pare, clarinet de la Societat Instructiva Santa Cecília de Cullera. Posteriorment estudia al Conservatori Superior de Música de València les especialitats de clarinet (amb Lucas Conejero), piano (amb Leopold Magenti i Jose Roca), harmonia i direcció orquestral (amb José Férriz).

Amb 18 anys es presenta a unes oposicions per ingressar a la Banda del Jefe del Estado (Madrid), i obté el número 1 en l'especialitat de clarinet. Allí amplia la seua formació al Real Conservatorio Superior de Música, estudiant composició amb el mestre Anton Garcia Abril, disciplina en què obté la Matrícula d'Honor.

Més tard, crea a Madrid l'Orquesta de Rafael Talens de música lleugera, amb què acompanya cantants famosos com Luis Mariano, Lucho Gatica, La niña del puerto o Juanito Valderrama, e interpreta composicions de Quintero, León i Quiroga. En esta formació, Talens compagina les funcions de clarinetista, pianista, director i compositor.

Durant els anys 70 obté la plaça de catedràtic numerari d'Harmonia del Conservatori de Música de València i es dedica a l'ensenyament i a la composició.

Ha sigut professor del Conservatori de Música Josep Melcior Gomis d'Ontinyent, i ha dirigit a l'Orquestra Municipal de València, la Banda Municipal de València, la d'Alacant, la de Mallorca i la de l'Agrupació Musical Santa Cecília de Sedaví.

Ha sigut president del jurat del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d'Altea en varies ocasions.

Entre tots els premis rebuts, cal destcar l'Escut d'Or de l'ajuntament de Cullera.

En la seua faceta de compositor ha escrit més de 80 obres, com per exemple els pasdobles Tercio de Quites i Dunia Piris o les suites Cançons de mare i Suite aràbiga.

Any naixement: 
1933
Any defunció: 
2012
Localitat: 
Cullera
Páginas