Inici / Compositors de música festera / Rafael Mullor Grau

Rafael Mullor Grau

Va nàixer a Alcoi l’any 1962. Comença els seus estudis oficials a l’Escola Municipal de Belles Arts d’Alcoi en 1977, incorporant-se al curs següent com a professor del esmentat centre. Va estudiar posteriorment en els Conservatoris Superiors d’Alacant, Valencia, i en la Universitat d’Alacant.

És Titol.lat Superior en Harmonia, Contrapunt, Fuga, Composició i Instrumentació, Direcció de Cors, i Direcció d’Orquestra. També es titol.lat en Piano, Viola, Clarinet, Llenguatge Musical, Transposició i Acompanyament. Alguns dels seus professors han sigut: Amando Blanquer, Eduardo Cifre i Manuel Galduf.

Ha sigut membre de la Banda Unió Musical d’Alcoi des de 1970 fins 1985, on era clarinet solista , i fins 1991 com a director de la mateixa .Va formar part de la Gran Banda jovenil de la província d’Alacant en els anys 75 i 77.

Com a violista va formar part de l’Orquestra Simfònica Alcoiana, Orquestra de Sant Vicent, Orquestra de Cambra Ciutat d’Elx, Orquestra de la Unió Musical de Llíria i l’Orquestra del Conservatori d’Alacant.

Com a Director comença als 16 anys en la Coral Polifònica Alcoiana , i posteriorment en els Cors de La Vilajoiosa , de Vallada , Valencia i actualment en el Cor de la banda de Ròtova.

Ha sigut Director titolar de les Bandes ; Unió Musical de Gorga, Alcoi, Enguera i La Vilajoiosa. Com a convidat a dirigit a 50 Bandes més com ara ; Lira Carcaixentina, Nova de Xàtiva, Orquestra de Vents Filharmonia, Altea, Muro, Xixona, Ontinyent, Bocairent, Municipal de Villena i d’Elx, Elda, Primitiva i Nova d’Alcoi, etc., també´ a Escolanies i a Orquestres com: Simfònica Alcoiana, Conservatori Superior de Valencia i de Xàtiva, i de Cambra d’Andorra.

En 1982, invitat per Jose Maria Ferrero i la UNDEF, va dirigir en la Plaça de Bous d’Alacant a un conjunt de 6 bandes (400 Musics) interpretant la seua marxa mora “Un Moro Mudéjar”, obra guanyadora del Concurs d’Alcoi en 1981. Fou invitat a dirigir en 1998 en el Pròleg de les Festes d’Ontinyent a les 24 bandes participants i en 2002 va dirigir a les 24 Bandes participants en el Pròleg de les Festes d’Alcoi. S’ha presentat a 8 Concursos de Composició, obtenint 2 segons i 6 primers premis.

La seua música s’ha interpretat pel territori nacional ,com ara : les Bandes Municipals de Madrid, Tenerife, Mallorca, Alacant, també per La Artística de Bunyol i per la majoria de les Bandes de la Comunitat Valenciana. I en el internacional, en alguns països com ara ; Argentina, Cuba, Costa Rica, Holanda, Alemanya, Portugal, Romania, Noruega, Austria, Italia, Canadà i en Chicago i Nova York (Estats Units).

Te un nombrós número d’obres per a Banda registrades a la SGAE i 4 obres per a Orquestra Simfònica.

En 2000 escriu l’obra obligada per al Certamen de Bandes d’Elda (Alcazar de Elda). Dos de les seues obres (Al Primer Tró i Dansa Colorista) son elegides pels directors mes importants d’Europa per ser incloses en el Catàleg 4 Winds vol.2 per a ser distribuïdes per Europa i als Estats Units.

Les seues obres estan editades per les Editorials Omnes Bands i Piles. Ha gravat com a director dos discos de Musica Festera amb la Unió Musical d’Alcoi, (1987 i 1990).

Les seues obres han segut gravades en infinitat de CDS per un variat grup de Bandes.

En l’any 2003 a càrrec de l’Orquestra de Vents Filharmonia, un grup de professionals dirigits per el seu amic el prestigiós director En José Rafael Pasqual- Vilaplana, graven un Monogràfic en CD de la seua obra.

L’any 2004 va ser gravada la seua obra “Alcoi, Escata i Destral” per la Banda Artística de Bunyol, dirigida per Henrie Adams.

En 2005 es nominat per segona vegada consecutiva als Premis Euterpe de Composició i guanyador del mateix.

En 2006, la seua obra “Heroicum “fou obra obligada per a la Secció Primera del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana. Ha sigut membre del jurat de la majoria dels Certàmens de Bandes i Concursos de Composició de la Comunitat i també President del Concurs Internacional “Joves Intèrprets “ de Xàtiva.

Des de l’any 2004 es membre numerari de la Acadèmia de la Música Valenciana.

Actualment és professor de Fonaments de Composició, Harmonia, Anàlisi i Orquestra als Conservatoris Professionals de Xàtiva i d’Albaida, i Director des de 1995 de la Unió Musical de Montesa, i des de 2009 de Ròtova.

En 2005 i 2007 compossa els himnes oficials de les ciutats de Vallada i Montesa.

En Octubre de 2006 la seua obra mes coneguda “L’ambaixador Cristià” va ser l’única obra interpretada en la desfilada del dia de la Hispanitat per la 5ª Avinguda de Nova York.

En l’estiu de 2008 escriu l’obra obligada del Certamen de bandes d’Oliva celebrat en Febrer de 2009 (la marxa cristiana, Eleazar).

Últimament algunes de les seves obres han sigut interpretades per la Banda de la Guardia Reial Holandessa, la Banda de la Policia d’Stuttgart i la Banda Simfònica de Calgary, en Canadà.

Any naixement: 
1962
Localitat: 
Alcoi
Páginas