Inici / Compositors de música festera / Rafael Martínez Valls

Rafael Martínez Valls

Rafael Martínez Valls (Ontinyent 12 d'octubre de 1895 - Barcelona, ​​26 de desembre de 1946) va ser un compositor espanyol, dedicat fonamentalment a la sarsuela. És autor de les dos sarsueles en català més representades: Cançó d'amor i de guerra (1926) i La Legió d'Honor (1930).

El seu pare era sochantre de l'església de Santa Maria d'Ontinyent. El seu primer interés va ser la medicina, estudis que va abandonar per dedicar-se a la música. A València va dirigir la Banda Provincial de Música durant 3 anys i també va actuar com a pianista al café «Moderno». El 1915 es va traslladar a Madrid, on va treballar com a mestre concertador i organista de Teatre Real per recomanació d'Emilio Serrano.

El 1917 es va traslladar a Barcelona, ​​on va ocupar el lloc de mestre de capella i organista de l'església de Sant Josep Oriol durant els primers set anys d'estada a Barcelona. Poc després, va estrenar la seua primera obra teatral titulada "La mosquetera" al Teatre Tívoli, aconseguint un gran èxit. També va dirigir la sala «Aeolian» de passeig de Gràcia.

Va compondre sarsueles i música religiosa, i també algunes obres per a orquestra i per a banda de música. Els principals èxits els va obtenir a Barcelona, ​​amb contribucions importants al teatre líric en català, entre les quals cal destacar "Cançò d'amor i de guerra", de l'any 1926, estrenada al Teatro Nuevo el 16 d'abril de 1926. L'èxit d'aquesta obra va ser tan clamorós que va fer representacions alhora en els teatres Tívoli, Bosc, Pompeia i Olimpia, per després tornar al Teatro Nuevo i fer una gira per tota Catalunya.

Rafael Martínez Valls és l'autor de tres himnes per a la ciutat d'Ontinyent, l'himne actual oficial de la ciutat "Himne a Ontinyent", l'himne per a les festes patronals de el Crist de l'Agonia dels Moros i Cristians i per a les festes patronals de la Puríssima Concepció.

Va morir a Barcelona el desembre de 1946 als 50 anys d'edat. Ontinyent honra la seua memòria amb la dedicació d'un important carrer de la ciutat. Una part del fons de Rafael Martínez Valls es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

Localitat: 
Ontinyent