Inici / Compositors de música festera / Pilar Mompó Aracil

Pilar Mompó Aracil

De família d'artistes (el seu pare va ser José Mompó Colomina, notable violinista i director de les bandes de música de la Creu Roja i fundador de la Unió Musical d'Alcoi), va cursar a Barcelona la seua carrera musical amb el prestigiós pianista català Blai Net. A la Sala Mozart de la Ciutat Comtal va tindre lloc la presentació en públic de Pilar Mompó (1934), no podent dur-se a terme els projectes del mestre Lamotte de Grignón pels successos de 1936, de la seua participació com a solista en un concert amb orquestra.

El seu temperament d'artista ha quedat ben demostrat en les diverses ocasions que Pilar Mompó va actuar amb l'Orquestra Simfònica Alcoiana i en recitals. Dedicada a l'ensenyament del piano, del seu magisteri van eixir reconegudes pianistes alcoianes com Trinidad Sanchis o Marisa Blanes.

En els anys que va estar el seu pare al capdavant de la Unió Musical‘, va estrenar com a compositora diverses peces per a la Festa: ‘Ana María’ (1949), ‘Isa’ (1951), ‘Antonio Pellicer’ (1952), ‘Verónica‘ (1953), 'Caminando por el desierto' (1950), ‘Mejaznia’ (1952) i ‘Comparsa Llana’ (1953).

Pilar Mompó va tindre la satisfacció i l'honor en 1981, de ser la primera dona a dirigir l'himne de Festes de Gonzalo Barrachina, davant mig miler d'executants i amb la fatalitat d'una pluja torrencial que va deslluir l'acte, però no l'ímpetu i l'ànima d'artista d'aquesta dona excepcional, molt volguda i valorada per tots els qui la van conéixer.

Va ser la primera Assessora Musical de l'Associació Amics de la Música d'Alcoi (1983-1987) i en 1997, va rebre un multitudinari homenatge en el Saló Rotonda del Cercle Industrial. Són nombrosíssimes les biografies de músics alcoians i de la comarca que van estudiar amb la nostra mestra de mestres i mestres, on apareix el nom de Pilar Mompó.

Font: "Diccionario de Música de Musica y Músicos", d'Ernest Valor Calatayud

Any naixement: 
1916
Any defunció: 
2007
Localitat: 
Alcoi