Inici / Compositors de música festera / Òscar Vte. Vidal Belda

Òscar Vte. Vidal Belda

Compositor, soundpainter, professor superior de trompeta i d’ensenyament secundari, nascut a Aielo de Malferit (València) el 1971. Comença els seus estudis musicals en la banda d’aquesta localitat del País Valencià de la ma del mestre Antonio Garcia, finalitzant la carrera al conservatori superior de música “Joaquín Rodrigo” de València, on obtingué per unanimitat la menció honorífica del premi fi de carrera de 1996 en la especialitat de Trompeta, amb els professors Vicent Campos i Leopoldo Vidal. Durant eixa etapa realitza cursos de perfeccionament amb Pierre Thibaud i Maurice Benterfa (França), James Thompson, Anthony Plog i Allen Vizzutti (USA) i Hakan Handerberger (Suècia).

Amplia la seua formació amb estudis de direcció d’orquestra amb Manuel Galduf i Robert Forés, i direcció d'orquestra de vents amb Ferrer Ferran. Cursos de direcció de banda amb Jan Cober, Franco Cesarini i José R. Pascual Vilaplana, i de direcció d’orquestra amb Denis Ham (Royal Academy of Music). Ha rebut classes de composició de Teo Aparicio i d'Arnau Bataller. Es màster i doctor “cum laude” en didàctica de la música per la Universitat de València.

Com instrumentista ha format part de la “Orquestra simfònica d’Alacant”, i ha estat fundador del quintet de metalls de la mateixa. Ha col·laborat amb la Orquestra del Conservatori de Gijón, Orquestra Simfònica Alcoyana i l’Orquestra de l’Empordà. Fou seleccionat en 1996 per a formar part de “l’Orchestre d'Harmonie des Jeunes de l'Union Européenne”, sota la direcció de Jan Cober.

Ha estat director titular de la Unió Musical Benissodense, de la Unió Musical d’Aielo, de la Societat Musical “La Lira Fontiguerense” i de la Agrupació Musical de Manuel. Ha dirigit en qualitat de director convidat la banda “Lira Castellonera” de Castelló de la Ribera, el Cercle Musical “Primitiva” d’Albaida, la S.E.M. Santa Cecília de l’Olleria, la Unió Musical Calp – Ifach, la Unión Musical “la aurora” de Albatera i l’Ateneu Musical Contestà de Cocentaina. De 2002 a 2006 dirigeix també en qualitat de convidat a la Banda Municipal de Barcelona dintre del festival LEM barcelonès estrenant obres de diferents compositors contemporanis com Agustí Martínez, Jane Rigler, Mariona Segarra, Llorenç Barber, Joan Anton Mas, Xavier Maristany o Miguel Marín entre altres.

Ha estrenat obres d’altres compositors contemporanis al “Círculo de Bellas Artes” dins del festival de música experimental “Escena Contemporània” de Madrid, a l’ENSEMS de València, a LABORAL de Gijón i a l'Auditori Nacional de Música de Madrid. Ha estat coordinador artístic de les bandes de música que han participat als concerts plurifocals del compositor valencià Llorenç Barber en diverses ocasions.

Les seues obres han estat interpretades i enregistrades tant per bandes del País Valencià com de la resta de l'estat rebent encàrrecs com l’obra “Locus Solus” per a la Banda Municipal de Barcelona (2005). Les seues obres estan editades per Omnesbands, Brotons & Mercadal, i MusicVall Ed.

Des de 2006 treballa assíduament amb Walter Thompson dintre del projecte Soundpainting de creació en temps real, assistint als encontres mundials “Think Tank”. Amb el compositor Llorenç Barber col·laborà com adjunt de direcció al festival “NITS d’AIELO i ART” en el qual va participar com a instrumentista i com a director, en el qual va estrenar obres d’encàrrec de l’Institut Valencià de la Música, com “Horn Please”: una obra de Markus Breuss i Tsukiko Amakawa, així com “Al cielo de las mil danzas”, de Pelayo Fdez. Arrizabalaga.

En el camp de la didàctica ha assistit a cursos impartits per reconeguts pedagogs com ara Polo Vallejo, Judith Akoschy i Dog Goodkin entre altres. Al camp de la docència ha estat guardonat amb el premi Baldiri Reixac pel treball “Històries Sonores” amb alumnes de 3r d’ESO de l’IES Vermellar de l’Olleria, i ha publicat materials didàctics per a conjunt instrumental Orff sota el nom de “Musica a l’Aula” (ed. Omnesbands), agrupats en diferents estils (jazz, medieval, modern), a més d’haver enregistrat dos CD’s amb el grup de música experimental “Sonorum Project”.

És màster i doctor “cum laude” en didàctiques específiques de la música per la seua investigació sobre les aplicacions didàctiques de Soundpainting en l’àmbit educatiu. També ha realitzat ponències i cursos sobre didàctica de la música en el aula, en diferents conservatoris i universitats de tot l’estat espanyol (Torrent, Alacant, València, Guadalajara, Barcelona, Lleida, Castelló de la Plana). Actualment és professor de música per oposició a l’IES Benlliure de València.

 

Any naixement: 
1971
Localitat: 
Aielo de Malferit
Páginas