Inici / Compositors de música festera / Miguel Aparicio Navarro

Miguel Aparicio Navarro

Va nàixer a Bocairent el 7 d'abril de 1930 i va morir el 22 de novembre de 2003, després de tota una vida dedicada a la seua gran passió: la música.
 
Va començar els seus estudis musicals als 8 anys de la mà d'Antonio Calatayud Vañó, "El tio Putxero". Als 13 anys ingressa en la banda local dominant el clarinet.
En 1949 estudia Harmonia i Composició amb Manuel Jornet Serrano i amplia els seus estudis durant el servei militar, en el Regiment Sevilla 40 a Cartagena, amb Manuel Bernal García, qui li encomana la direcció de la banda de reclutes.
 
De retorn a Bocairent, torna a la banda com a clarinet solista fins a 1959, en què decideix apartar-se d'aquestes activitats. En 1960 es converteix en un dels fundadors de la Rondalla Bocairentina, i va estar algun temps dedicat a l'ensenyament al seu poble natal i a Banyeres de Mariola, on comptava amb un nodrit grup de deixebles de guitarra clàssica de la qual Miguel era un virtuós.
 
En la dècada dels 80 va perfeccionar els seus estudis amb el mestre i amic Luis Hernández Navarro. Des que componguera el seu primer pasdoble en 1953 titulat "Viva Bocairent", les seues composicions van ser molt abundants i, com tots els compositors, tènia una obra favorita: "A ma mare", pasdoble dedicat a la seua mare i estrenat l'any 1990.
 
En 1955 va compondre la seua primera marxa de processó dedicada i titulada “A San Blas” i en 1961 la seua primera marxa mora dedicada al llavors president de la Rondalla Bocairentina, Agustín Belda Sempere, titulada “Agus”. La seua primera marxa cristiana, "Lusher", la va compondre en 1990, dedicant-li-la a Luis Hernández Navarro, el seu últim professor. Des de llavors no hi ha cap acte de festes de Bocairent al que no li haja dedicat la seua peça musical: “La Publicació”, “L’Acapte”, “Els Comptes”, “Les Caixes”, etc.
 
Al concert del Panellet del 1985, celebrat en la Plaça de Bous de Bocairent, va estrenar l'Himne Fester -no oficial-, amb lletra de Vicente Vicedo Domínguez i cantat per la coral de la localitat “Ecali”. Va participar en diferents concursos de composició, com per exemple Sax, Ontinyent, Bocairent, etc.
 
Des de l'11 de Maig de 1974 va ser registrat com a membre de la Societat General d'Autors Espanyols. En 1994 va entregar als Majorals les partitures de la marxa de processó titulada “Pare Sant Agustí”, que va ser estrenada aqueix mateix any.
 
L'any 2003 escrigué els acords de “Don Euro”, “El llidoner”, “Cullera i tenedor”, “Juanito canta” (dedicada al seu amic Juan Tortosa), la marxa mora “Benja” (dedicada al seu net polític Benja Castelló de Pereda) i la seua última obra, titulada “A la meua neta major”, acabada pocs dies abans de faltar. En total va compondre 133 obres.
 • Pasdoble
 • Pasdoble taurí

  Dedicat al torero bocairentí José Rodríguez "Josele".

 • Pasdoble

  Molt cordialment a Vicente Beneyto Juan, al que l'enyorança pel seu poble i la seua Filà, han fet canviar els aparells de laboratori per la banda de Capità....

 • Pasdoble
 • Pasdoble
 • Pasdoble

  Cançó popular de la Filà de Mosqueters de Bocairent escrita sobre la música de "Las Gaviotas" de Manuel Esquivel, ranxera mexicana que Miguel Aparicio Navarro va arranjar i a la que Francisco...

 • Marxa mora

  Dedicada a Benjamín Castelló de Pereda, fester de la Filà de Moros Vells de Bocairent.

 • Pasdoble

  Dedicat a la Filà d'Estudiants de Bocairent.

 • Pasdoble

  Dedicat a la Peña Esplá de Bocairent.

 • Pasdoble

  Dedicat a Miguel Aparicio Esteve, nét de l'autor. El títol està format per la combinació de les primeres síl·labes del nom i cognoms del dedicatari.

Páginas