Inici / Compositors de música festera / José Ramón Sancho Vidal

José Ramón Sancho Vidal

Va nàixer el 24 de novembre de 1924. Als huit anys va començar a estudiar solfeig i molt prompte va practicar amb el flautí de cinc claus i el requint. Al setembre de 1935 va ingressar a la Banda de Música local, on va continuar fins al 2007. Quan per motiu de la guerra va cessar l’activitat de la banda, juntament amb altres dihui joves i amb l’ajuda d’alguns músics majors, va formar la “Banda Infantil”. En acabar la contesa, amb la seua memòria va recompondre moltes composicions, amb les partitures desaparegudes, entre les quals la “Marxa de la Ciutat” del mestre Goterris.

A més de la seua constant participació com a clarinetista a la Banda "Unión Musical La Lira", va formar part de diversos conjunts musicals entre els quals destaquen l’orquestra “Rialto”, la “Portoles”, el conjunt “Tabú” i molt especialment la “Big Band Castelló” i va ser director de la “Unió Musical Alqueriense” i de la “Unió Musical de Betxí”, en aquesta última entre 1976 i 1990. Ja pròxim el seu comiat com a director d’aquesta, va composar un pasdoble a ella dedicada, el qual confessava tenir en molta estima, fet que li valdria el nomenament com a primer Soci d’Honor de la banda, a més del Premi Euterpe, concedit per la Federació Valenciana de Societats Musicals en reconeixement a la seua veterania i dedicació a la música, en acte celebrat al Palau de la Música de València el 23 de juliol de 2005.

Malgrat la seua formació autodidacta, va ser un músic inspirat i entre la seua producció cal destacar nombrosos pasdobles i transcripcions d’himnes i música popular local, així com marxes processionals. El primer dels seus pasdobles va ser “CAF Villarreal”, compost per a celebrar l’ascens del club de futbol local a primera regional l’any 1952, a petició d’un directiu. Després d’aquest, molts més com ara “El campanar”, “Los jubilados”, “Esperando”, “Pepe Artero”, “Añoranza”, la marxa “Flor y nata” per a la “Filà Cordonera” d’Alcoi, la marxa processional “Al Cristo yacente” per a les desfilades de Betxí, o els arranjaments per a banda de l’Himne de les Filles de la Mare de Déu del Rosari, o l’”Himne Eucarístic Internacional” per a sant Pasqual Baylón.

Les Bandes de Betxí i Vila-real li varen retre homenatge pels seus setanta anys d’activitat musical a l’Auditori Municipal de Vila-real el 8 d’octubre de 2005, nomenant-lo Soci d’Honor de la Banda "Unión Musical La Lira" i l’Ajuntament de Vila-real li va concedir la distinció “Vint de Febrer” al 2007. José Ramón Sancho va morir el 24 d’abril de 2008.

Font: https://vilapedia.wikis.cc/

Any naixement: 
1924
Any defunció: 
2008
Localitat: 
Villareal / Betxí