Inici / Compositors de música festera / Jordi Bonilla i Julià

Jordi Bonilla i Julià

Inicia els estudis musicals a València, la seua ciutat natal. Als 12 anys es trasllada a Tortosa i més tard inicia els seus estudis d'oboè al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb Joan Barcons, obtenint els premis d'Honor de Grau Mitjà i Grau Superior. Posteriorment, obté el Post-Grau en oboè, cursa harmonia, contrapunt, fuga, instrumentació, composició i direcció d’orquestra, obtenint la titulació superior en aquesta última disciplina amb Albert Argudo. També estudia a la Universitat de Alcalà d’Henares, dins de l’àmbit dels cursos d’especialització musical. Durant els últims anys ha continuat desenvolupant la seua activitat formativa a l’Escola Internacional de Direcció d’Orquestra Maestro Navarro Lara, obtenint finalment la llicenciatura, amb distinció, en Direcció d’Orquestra Simfònica per la Royal Schools of Music de Londres (ABRSM).

Ha participat en diversos cursos d´interpretació amb oboistes de renom com Omar Zoboli, Marton Szöverdi, Thomas Indermühle, Andreas Witmann, Laurent Gignoux, Eduardo Martínez i ha treballat amb directors com Alexandre Myrat, Amaryl du Closel i Jordi Mora.

En l’apartat de premis i guardons, ha obtingut el tercer premi en el concurs de música de cambra “Arjau” (2001) amb el trio JORNEAL i el premi com a millor interpretació en música contemporània catalana als pòdiums de Sant Joan de Vilatorrada (2002).

Des d’un bon començament ha canalitzat la seua activitat professional en diverses vessants, participant activament en la docència, en la interpretació musical i en la direcció d’orquestra. 

Com a docent, ha impartit classes d’oboè per diferents escoles arreu del país. Ha ocupat la plaça d’oboè al Conservatori de Música de Reus i des del 1997 és el professor titular d’oboè al Conservatori de Música de Tortosa on també dirigeix l’orquestra de Grau Professional.

Pel que fa a la interpretació, ha col·laborat com a solista en diverses agrupacions musicals, tals com l´Orquestra de Cambra de l´Empordà, Orquestra Felip Pedrell, Orquestra de Peníscola, Orquestra de Cambra de Tortosa i ha format part com a integrant de l´Orquestra Simfònica Interregional Europea (Alemanya), Camerata Barroca de Barcelona, Jove Orquestra de la Rivera d’Ebre, Orquestra de Peníscola, Orquestra de Cambra de Vilaseca, del quintet de vent “Syrinx”, del grup “Cambra XX” i del quartet “Sheherazade Ensemble” així com també d’un ampli nombre de formacions cambrístiques arreu del país.

Com a director, als 22 anys es va fer càrrec de la Banda Municipal de Música de Tortosa, de la qual va ser director durant 11 anys (1994-2005) i amb la que va enregistrar dos discs compactes: “Recordant l’Ebre” i “La Suda”. Ha dirigit l’Orquestra de Cambra del Baix Ebre i també ha estat convidat a dirigir orquestres tals com l’Orquestra Filarmónica de l’Estat de Timisoara (Romania), l’Orquestra de Cambra de Vilaseca i la Jove Orquestra Simfònica de la Diputació de Tarragona. Actualment és director de l’Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO) i de l’Orquestra Simfònica de les Terres de l’Ebre (OSTE).