Inici / Compositors de música festera / Joan Martínez Báguena

Joan Martínez Báguena

Joan Martínez Bàguena (València, 24 de maig de 1897 - 19 de maig de 1986) fou compositor, especialment de música per a l'escena.

Es va formar com a músic amb Francesc Antich, Ferran Galiana i Pere Sosa. La Banda Municipal de València va estrenar, l'any 1918, la seua primera obra: Suite Hespèria. Va ser professor d'estètica i història de la musica en l'Institut Musical Salvador Giner de València.

És autor d'obres per a cor, cançons i obres instrumentals, però la seva producció principal fou en el camp de la música teatral, que va oscil·lar entre la sarsuela, el sainet i la revista, havent compost un total de 21 obres líriques. Entre les més representatives cal destacar La de la falda de céfiro (1945) que va recollir un èxit aclaparador a Buenos Aires, amb més de 800 representacions. A València va estrenar obres amb arguments de tema local, com ara El rei Pepet (1935) i El Micalet de la Seu (1948).

Entre les seues obres per a orquestra cal esmentar Verbum Crucis, sobre les set darreres paraules de Jesucrist en la Creu, estrenada l'any 1966 en la Catedral de València en presència de l'arquebisbe Marcelino Olaechea, la suite Aigües Vives, l'Himne de la Societat Coral El Micalet (1934) i Preclarum calicem (que no veié estrenada en vida).

Es concedeix el Premi Martínez-Báguena per a joves violinistes valencians, que han guanyat María Carmen Antequera (1996), Raul Arias López, David Marco, Vicente Huerta i Rubén Gimeno Martínez. El compositor té un carrer dedicat a València. En aquests darrers anys, hom li ha publicat els discos Homenaje a Juan Martínez Báguena (Alboraia:E.G.Tabalet, 2000), Juan Martínez Báguena (1897-1986): obras para piano (València:Universitat Politècnica de València, 2002) i Praeclàrum Càlicem: II Semana Internacional de Música Religiosa de Valencia 2004 (Madrid: Banco de Sonido, 2004).

Font: Wikipedia

Any naixement: 
1897
Any defunció: 
1986
Localitat: 
València