Inici / Compositors de música festera / Jesús Palos Prats

Jesús Palos Prats

Jesús Palos va nàixer el 5 de juliol de 1.935 i va començar a sentir afició per tocar la trompeta amb tan sols 5 anys. Poc després, als 11, ja s’incorpora a la Banda Municipal de Morella. Als 14 anys entra a formar part de l’orquestra “Wuisen Jas” com a trompeta i més tard crea un nou grup anomenat “Conjunto Hawai”, que després va passar a ser “La Nevada”. Va ser en aquesta època quan va començar a composar peces per a orquestra i banda. Les seves primeres partitures van ser “Gotas de Abril”, el tango “Acordeón” i els valsos “Muñeca” y “Filigrana”.

A l’any 1.956, li dedica un pas-doble al torero local Rufino Milian, el qual porta el seu nom. Durant aquest mateix any, va composar la més recent de les nadales populars, “Adorémosle”, de la qual també va escriure la lletra amb la col.laboració de Paquita Esteban. Aquesta nadala, sonaba junt a la resta de nadales de Morella, per la nit de Nadal, Cap d’Any i Reis. També es pot remarcar, que aquestes cançons populars es tocaven un ratet abans del Rosari de l’Aurora, els diumenges més pròxims a les festes de Nadal.

Des de l’any 1.960 pertany a la Societat General d’Autors i entre els anys 1.968 i 1.975 va ser director de la Banda Municipal i professor de l’Acadèmia. En aquesta època va composar per a la Banda el passacarrer “Bisgargis” i les dianes “Ceciliana” i “Despertà de Festes”.

A partir de l’any 1.980, va estar col.laborant amb el mestre Antonio Candel quan va formar la nova banda, tant tocant la trompeta com substituint-lo en algna ocasió com a director. Més endavant també ha sigut director del Cor Parroquial.

L’any 1.990, va composar el pas-doble “El Tio Vicent”, dedicat a Vicent Querol. El nostre autor va composar un pas-doble, el tenia acabat i encara no havia pensat en com anomenar-lo. Just el dia següent de tenir la peça acabada, va morir el músic Vicent Querol, una persona a la que apreciava, per això es va decidir a posar-li el seu nom a aquesta composició. L’any 1.992, va escriure “Sant Antoni 92”, ja que el seu nebot era majoral d’aquesta festa i li va demanar que li composara un pas-doble.

Jesús Palos, ha sigut una persona amb molta facilitat per a composar melodies. Es pot contar com anècdota, que sempre li ha agradat passejar per l’Alameda amb una llibreta de música, i en el precís moment en que li venia la inspiració, sèia a plasmar al paper les seves idees. Així va ser com va anotar abundants melodies, que després li va cedir a Antonio Ortí per a composar el pas-doble 50 Sexenni, que es va estrenar amb motiu de tant assenyalat aniversari de les festes majors de Morella. Altres obres que podem destacar d’aquest músic i compositor són “Dolçor a Canya” (música del Xotis Castellonero, del poeta Daniel Sánchez), “Goig en Llaors” i “Verge de Lledó”, “Ave Maria” per al Rosari de l’Aurora i “Despertinos”.

Tota aquesta dedicació al món de la música li va valdre per a que se li atorgara, l’any 1997, el Premi Mestre Candel, que l’Associació Musical Mestre Candel de Morella lliura cada any a personalitats destacades del món de la música.

Any naixement: 
1935
Any defunció: 
2010
Localitat: 
Morella