Inici / Compositors de música festera / Francisco Grau Vegara

Francisco Grau Vegara

Bigastro, 22 de gener de 1947 - Madrid, 21 de juliol de 2019) va ser un músic, compositorm pedagog musical i director de la banda de la Guàrdia Reial Espanyola.

Va dirigir la banda de la Unión Lírica Orcelitana. Establert a Madrid des de mitjans la dècada de 1970, el 1980 fou fundador i primer director de l'Academia Militar de Música, on fins al 2001 hi ensenyà Direcció i Orquestració. Des del 1988 fou el director titular de la Unitat de Música de la Guàrdia Reial, amb què ha realitzat concerts per Espanya i l'estranger (Londres, Praga, Torí, Brussel·les, Lisboa...) i ha estat guardonat amb el trofeu internacional Liderman el 1993. És el primer militar espanyol que ha aconseguit (l'any 2008) la graduació de general de brigada músic.

A més de molts altres premis i distincions, fou membre de les reials acadèmies de Sant Carles de València, de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, i membre corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de Santa María de la Arrixaca de Múrcia. Des de l'any 1989 va presidir el jurat del Certamen Internacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevella. En l'any 2004 es convocà a Bigastro el I Concurso Nacional de Composición Francisco Grau Vegara, que guanyà el prestigiós compositor Ferrer Ferran amb l'obra Echo de la Montagne, Sinfonietta número 1; Manuel Castelló Rizo hi obtingué un accèssit amb Paisaje soriano: suite sinfónica. I Bigastro, el seu poble natal, li dedicà un auditori de nova construcció el 2006.

Va compondre més 700 obres musicals.

Any naixement: 
1947
Any defunció: 
2019
Localitat: 
Bigastro
Páginas