Inici / Compositors de música festera / Francisco Escartín Ribera

Francisco Escartín Ribera

Nascut a Osca a l’any 1932, ha estat professor de música des de l’any 1950, compositor, arranjador i lletrista, i és autor de nombroses composicions: l’himne a Santa Maria Teresa Jornet, filla d’Aitona (1973), amb motiu de la seva canonització; l’himne del Club Esportiu Gimenells (1980); al 1982 composa la cançó “L’Aplec del cargol”, que compta amb el reconeixement de la junta de l’Aplec, la sardana “Lleida a dojo”, el vals “Les Festes de Lleida, aquestes darreres a l’any 1987.

Ha format a un bon grapat de professors i cantants lleidatans, així com ha estat el creador de diferents rondalles i tunes així com de conjunts musicals com “Els Ibaceta”, “Duendes Locos” o “Aquellos trio”.

Per una altra banda ha composat una dotzena de peces per l’Associació de la Festa de Moros i Cristians, essent la primera, a l’any 1998, una marxa mora dedicada al seu germà i titulada “Pepe el Moro” i una marxa cristiana amb el nom de la seva neboda “Rosabel”.

Al 1999 composa dos marxes més, la mora “Banu-Hud Josep Aluja” i la cristiana “Don Jaume dels Aluja”, amb arranjaments per a banda de música fets per ell mateix.

Al 2004 crea l’Himne oficial de Moros i Cristians de Lleida, l’estrena del qual va corre a càrrec de l’Orfeó Lleidatà, i el va arranjar a 4 veus mixtes amb lletra. Uns mesos després rep  un homenatge per part de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida que li fa entrega  del pin de plata de l’entitat.

Font: https://miclleida.org

Localitat: 
Huesca