Inici / Compositors de música festera / Benedicto Ripoll Martínez

Benedicto Ripoll Martínez

Benedicto Ripoll Martínez va nàixer a Alcoi el 9 d'agost de 1934. Va aprendre les primeres nocions musicals amb el seu pare, Benedicto Ripoll Peidro, clarinetista de la Unió Musical i popular dolçainer, debutant als 11 anys amb el clarinet en l'esmentada banda.

Els seus mestres van ser Lorenzo Solá, José Mompó i Juan Torregrosa. Posteriorment va prosseguir els seus estudis en el Conservatori Óscar Esplá d'Alacant i va estudiar harmonia i formes musicals amb Javier Darías a l'Escola Municipal d'Alcoi. També va realitzar un curs de Direcció de Banda amb Gerardo Pérez Busquier.

És titulat en Mestratge Industrial en l'especialitat tèxtil, havent exercit el càrrec d'Encarregat de la Secció de confecció en l'antiga empresa "Carbonell" d'Alcoi, actual seu del Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

Entre altres ha sigut mestre d'alguns directors de l'himne de festes com Rafael Mullor Grau o José Almería Serrano.

Casat amb l'alcoiana María Pilar Belda Martínez, amb la qual té tres fills (Benedicto, Ricardo i Jorge), tots amb afició i valors artístics; el que considera el seu major assoliment.

A banda de diverses obres per al món de la festa de Moros i Cristians, és autor de diverses transcripcions per a banda, com "El amor brujo" de Manuel de Falla, "Concert per a Clarinet i Orquestra" de W.A. Mozart o la "6a Simfonia (Pastoral)" de L.V. Beethoven, entre altres.

Ha rebut distincions i agraïments de diverses entitats culturals i festeres d'Ibi, sent destacable el seu nomenament com a Director Honorífic de la Unió Musical d'Ibi en 1996, la Tartana i Insígnia d'Or de la Vila d'Ibi, entregades per acord de l'ajuntament en els actes protocol·laris del dia 6 de gener en 1994 i 1999 respectivament. També cal destacar el nomenament en 2010 com Pregoner de les Festes d'Hivern i la direcció de l'Himne de Festes d'Ibi, del qual és autor, en 2014 i 2015.

 

En l'actualitat continua en actiu com a músic en el Taller de Música "Castell Vermell" d'Ibi, que va fundar i va dirigir el seu fill Bene.

Font: elperiòdic.com

 

 

Any naixement: 
1934
Localitat: 
Alcoi / Ibi
Páginas