Inici / Compositors de música festera / Benedicto Ripoll Belda

Benedicto Ripoll Belda

Benedicto Ripoll Belda, (Alcoi,1963) és fill de María del Pilar Belda Martínez i Benedicto Ripoll Martínez. Inicia els seus estudis de solfeig i clarinet amb el seu pare en l'Acadèmia de Educandos de la Unió Musical d'Alcoi. Als nou anys aprèn a tocar la dolçaina amb el seu avi Benedicto Ripoll Peidro.

En 1976 es trasllada amb la seua família al veí poble d'Ibi. Alumne de solfeig, clarinet, harmonia, formes musicals, conjunt coral...dels Conservatoris; "Juan Cantó" d'Alcoi, "Óscar Esplá" d'Alacant, i Superior de Madrid, amb els professors Gregorio Casasempere Juan, Xavier Darias, Marisa Blanes, Francisco Aguado Martí, José Vicente Peñarrocha...etc. També de l'Acadèmia de Música “Cardenal Cisneros” d'Alcalá d'Henares. Havent realitzat diversos cursos de perfeccionament de clarinet, sempre amb el mestre Peñarrocha. Ha realitzat cursos de direcció d'Orquestra i Cors amb el mestre Francisco Navarro Lara. Amb qui, en l'actualitat, prepara l'examen conduent al Diploma Syllabus de Llicenciat en Direcció de Banda de Música, per la Royal Schools of Music.

Va ser, amb 19 anys, membre fundador i director de la Banda de la Brigada Paracaigudista amb base a Alcalá d'Henares. A Ibi (des de 1980) recupera el repertori tradicional de la xaramita (dolçaina) i promou primer un grup amb els seus germans Ricardo i Jorge i posteriorment amb el Taller de Música Castell Vermell, que es consolidarà amb creació de l'Escola de Xaramita.

Ha actuat com a solista de xaramita amb prestigioses Bandes de la Comunitat Valenciana; Societat Musical d'Alzira, Unió Musical d'Alcoi, Municipal de Villena...etc. També amb els pianistes Sergio Martínez Blasco, José Chafino Mira i Silvia Gómez Maestro.

Professor de clarinet en l'escola de música de la U.M.I. i de solfeig, teoria de la música, xaramita i clarinet en l'escola del Castell Vermell d'Ibi; ara Centre d'*Estudis *Musicals d'Ibi.

Subdirector de la Unió Musical d'Ibi, passant a dirigir-la com a titular de 1997 a 2000. S'editen sota la seua adreça els Cds de música festera: “Fundadors”, en commemoració del Cinquantenari de la comparsa Pirates d'Ibi, "Argelians" amb motiu del seu aniversari, i “Setembre 2” promogut per la Comissió de Festes de Moros i Cristians d'Ibi. La banda participa en el programa de Canal 9, “Una Música, Un Poble.

Ha realitzat un bon nombre d'articles sobre música folklòrica i especialment sobre la xaramita i el seu repertori. Així com sobre música festera; els seus autors i intèrprets. I especialment sobre la recuperació de la música iberuda. Aquests treballs s'han publicat en la Revista de Festes d'Ibi, "Enfarinats", diari Ciutat d'Alcoi, periòdic "Escaparate" d'Ibi, diari Informació d'Alacant...etc.

És coautor del llibre “La Xaramita a Alcoi”; dedicat especialment a la memòria de Benedicto Ripoll Peidro (1907-1999), el dolçainer d’Alcoi. Encarregant-se de la part històrica i musical de l'instrument, el seu repertori i el seu intèrpret. També participa en la redacció del llibre "Les festes d'hivern en la Vila d'Ibi".

Des de l'any 2001 col·labora en els treballs coreogràfics del Ballet de Virginia Bolufer d'Alcoi, per al qual ha compost un total de quinze ballets, entre els quals cal destacar; L'Espentall, Pere l'ermità, Miratges-La palmera, Trot, Gitanes Boluferes i Xac. També ha rebut encàrrecs de música coreogràfica per al Ballet de Ricardo Giner (Múrcia), i de teatre de carrer per a "Artefactes" i "Carros de Foc" de Sant Vicent del Raspeig.

Va realitzar la part musical per al muntatge teatral “Enjogasats” amb el qual es van clausurar els actes de Centenari de la creació del primer joguet a Ibi, l'any 2005, a càrrec del grup de teatre "Font Viva", que va tenir un gran acolliment.

Té compostes al voltant de cinquanta obres, entre pasdobles, marxes mores, cristianes i ballets (fins i tot música litúrgica), per a les festes de moros i cristians.

En el 2008 s'encarrega de la classificació, catalogació, de l'arxiu dispost en l'Asil Sant Joaquín d'Ibi del compositor alacantí José Viudes Sevila, que consta de més de dues-centes obres. Promovent i elaborant des del 2009 un concert amb la banda del Castell Vermell per a donar a conèixer l'obra d'aquest autor.

Director convidat i posteriorment titular de la Colla “El Sogall” de Castalla l'any 2008.

Ha sigut seleccionat per a formar part del Cd "Antologia de la Dolçaina i el tabal", editat en 2012 per l'Institut Valencià de la Música.

La major part de la seua activitat artística l'ha centrat en la creació, formació i consolidació del Taller de Música Castell Vermell. Entitat que agrupa a una Escola de Música, Banda Juvenil, Banda i Colla de Xaramiters i percussió. Per a aquesta societat ha realitzat més de tres-centes adaptacions, transcripcions i instrumentacions. Dirigit un bon grapat de concerts i tres treballs discogràfics; "Maite, cap avall", "Alegria Gitana" i "Lagebreb". Participat en multiples concerts i aplecs; a destacar el 10 aniversari del Dia de el “Cant de Estil” en el Teatre Talía de València.

Amb la creació de la banda s'aconsegueix donar un gir a l'Exaltació Festera d'Ibi, per encarrec de la Comissió de Festes, y al Concert de Nadal i Reis, organitzat per l'Associació de Reyes Mags d'Ibi, que ara compta amb la participació dels alumnes de primària de tots els col·legis d'Ibi. Havent-se creat sota el seu impuls el primer concurs per a la composició de marxes per a cavalcada de Reyes Mags, que ja va per la tercera edició.

Ha format part com a vocal o president de diversos jurats de concursos musicals, de teatre i de disseny. És Soci d'Honor del Taller de Música Castel lVermell (2000), del que ha sigut el seu director artístic des de 1994 a març de 2013.

Desde 1996 es component de la Comparsa Contrabandistes d'Ibi.

És soci i membre de la junta directiva, (2013), de l'Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians, ACMMlC.

Any naixement: 
1963
Localitat: 
Alcoi
Páginas