Inici / Compositors de música festera / Antonio Pérez Verdú

Antonio Pérez Verdú

Als set anys d’edat, ja tocava el flautí a la banda «Primitiva» d'Alcoi, estudiant el piano amb Rafael Pascual, actuant com a instrumentista de flauta en l’orquestra del teatre, per ajudar-se en els seus estudis i necessitats familiars.  Conegut com Tonico la Guapa, per als íntims, va ser el primer músic alcoià, que composà una marxa de tall àrab concebuda exclusivament per a l’acte fester de l’entrada de moros, amb la innovació d’incloure en la mateixa, per primera vegada, diferents elements de percussió -vulgo: carabassetes-, estrenada sota la seua direcció, a les festes de 1907, amb el títol de A Ben-Amet.

Per la música sacra també es va interessar, deixant diverses i inspirades composicions, a banda de realitzar acurades transcripcions per a banda d’obres simfòniques. A la companyia de sarsuela del baríton alcoià Vicente Bou, va estar diversos anys de mestre director concertador.

Va dirigir les bandes de música de Mahora i La Gineta, passant en 1926 a residir a Albacete, on va exercir el càrrec de pianista del Círculo Primitivo i de la Sociedad de Cazadores, dedicant-se a la pedagogia de la música, donant classes també de cant, a la capital d’Albacete on va morir.

Font: Diccionario Alcoyano de Música y Músicos, d’Ernesto Valor Calatayud

Any naixement: 
1875
Any defunció: 
1932
Localitat: 
Alcoi