Inici / Compositors de música festera / Alfonso Yépez Santamaría

Alfonso Yépez Santamaría

Alfonso Yépez Santamaría, més conegut com “Chipi”, naix a Alcoi l'any 1981 i, encara que resideix a Cocentaina durant la seua infància, inicia els seus estudis de música en l'acadèmia de la Unió Musical d’Alcoi als 9 anys, amb Rafael Mullor Grau.

Ha estudiat percussió amb Juan Ponsoda, fent cursos de perfeccionament amb professors de reconegut prestigi com Juanjo Guillem o Rainer Seegers. Posteriorment va iniciar els seus estudis de composició, primer de forma autodidacta i després amb els professors Jose Vte. Algado i Saül Gómez. Més tard continua els seus estudis de composició al Conservatori Superior de Música Óscar Esplá d'Alacant.

Ha estudiat Composició i Arranjaments per a Banda Simfònica amb Vicente Ortiz a la Berklee College of Music de València. És llicenciat per la Universitat d'Alacant i posseeix el CAP per la Universitat Politècnica de València. Estudia Direcció de banda a l'escola “Juventuts Musicals de la Vall d'Albaida” amb Jose Rafael Pascual-Vilaplana i, a més, ha realitzat cursos de perfeccionament de direcció de banda i orquestra amb diversos professors com: Jose Alberto Pina, Ignacio Gacía Vidal , Jose Vicente Algado, Tobias Gossmann i Óscar Navarro.

Ha compost de diverses peces per a banda i per a diferents tipus d'ensembles, la gran majoria dedicades a la música de moros i cristians. Moltes de les seves obres han estat finalistes en diferents concursos de composició (Alcoi, El Verger, Villena, Biar, Alzira, Albaida, Olleria, Espejo -Còrdova-, Almoradí, Agost i Mutxamel) obtenint diversos premis en els darrers anys. 

Professor de percussió, conjunt instrumental, llenguatge musical i harmonia a diverses escoles de música des de 1999. Des del gener del 2020 és director titular de la Societat Protectora Musical d'Antella. Ha estat director de la Banda Juvenil de la UMDA durant dos períodes (des del 2005 fins al 2008 i des del 2016 fins a l'actualitat), i ha dirigit diverses de les seues obres com a director convidat a diferents bandes de música de la Comunitat com: Societat Unió Musical d 'Alcoi, Societat Unió Musical d'Agres, Societat Musical de l'Aliança de la Torre de Les Maçanes, l'Associació Musical d'Almoines, l'Agrupació Musical “El Deliri” de Gorga i la Banda Primitiva de Palomar.

Com a percussionista ha format part de la Unió Musical d'Alcoi des del 1997. Ha estat membre fundador de la Banda Filharmònica de la Universitat d'Alacant (dirigida per Joan García Iborra) i membre en actiu durant 2 anys. Ha realitzat concerts amb diferents agrupacions com: Orquestra Simfònica Alcoiana, grups de percussió, Orquestres de pols i pua… realitzant diferents actuacions a tota la geografia espanyola, a Portugal, i una gira de concerts a Romania amb la FUA.

Actualment és director titular de la SPM Antella i director de l'Escola de la Unió Musical d'Alcoi, on dirigeix el conjunt instrumental i la banda jove La Minibanda.

 • Marxa per a cavalcada de Reis Mags

  Marxa inspirada en la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi i dedicada a la Unió Musical d'Alcoi.

 • Marxa cristiana

  Obra guanyadora del III Concurs de Composició de Música Festera de Mutxamel.

 • Marxa mora

  Obra finalista al 8é Concurs de Composició de Música Festera "Compositor Manuel Carrascosa" de Villena.

 • Pasdoble

  Dedicat a Maxi Llinares, Llumenera Major 2019 de les Festes Patronals de La Torre de les Maçanes en honor a Sant Gregori.

 • Marxa cristiana

  Marxa cristiana per a colla de dolçaines i percussió, finalista al 1r Premi de Composició "Vila de Biar".

 • Marxa cristiana

  Dedicada al músic i muntanyés Mauro Esteve, amic de l'autor. Obra finalista al 2n concurs de composició de música festera d'Agost.

 • Marxa mora

  Finalista al 3r Concurs de Composició de Música Festera d'Almoradí. L'obra està dedicada a Martí, fill de l'autor, fent el títol una referència al significat etimològic del seu nom.

 • Pasdoble

  Finalista al 17 concurs de composició de pasdobles d’Alzira.

 • Marxa cristiana

  Finalista al I concurs de composició Vila de Biar.

 • Marxa mora

  Segon premi al 14é concurs de composició Francesc Cerdà de l’Olleria.

Páginas