Inici / Obres / Consideracions sobre el catàleg d'obres de música festera

Consideracions sobre el catàleg d'obres de música festera

Aquesta base de dades pretén ser un recull de tota la música composta ex professo per a la Festa de Moros i Cristians, o bé arranjada i/o adaptada per a usar-la en alguns dels seus actes.

Com bé apuntava el compositor Pedro Joaquín Francés Sanjuán en el seu estudi "EL REPERTORIO EN LA MÚSICA PARA LAS FIESTAS DE MOROS Y CRISTIANOS (1882-2000)":"Determinar el que un pasdoble siga o no fester és, en moltes ocasions, tasca àrdua i difícil. No existeix cap fórmula que distingisca a un que ho és d'un altre que no ho siga i solament caldria conéixer la intencionalitat de l'autor per a poder-lo classificar, però no és fàcil conéixer-la sempre, ni identificar-la d'una forma precisa pel títol o altres circumstàncies. Per tant, he optat, en els casos dubtosos, per considerar com a pasdoble de Moros i Cristians l'escrit per un autor la producció del qual està dedicada, en tot o en part, a aquest gènere...""...He inclòs a alguns autors i títols sabent que no han escrit música per a la festa de Moros i Cristians, però l'arrelament d'alguna de les seues obres en ella és tan forta que se'ls pot considerar com a tals."


 

En essència, nosaltres hem seguit les mateixes directrius que el mestre de Beneixama, incloent pasdobles que, sabent que en inici no han estat escrits pensant en la Festa de Moros i Cristians, tenim constància que s'han interpetat en algun dels seus actes centrals (entrades, dianes, pasacarrers, etc.), o bé el seu compositor té algun nexe amb la festa per haver escrit altres obres relacionades amb ella.

Finalment, comentar que també hem volgut afegir una classificació per als pasdobles compostos per a les festes de les Falles i les Fogueres, donat que algunes de les obres escrites per a aquestes celebracions també s'interpreten als Moros i Cristians i viceversa. Menció especial també per a les Marxes per a Cavalcades de Reis Mags, estretament relacionades amb la música de Moros i Cristians.

 

Agraïments

  • Arxiu de la Federació Junta Festes de Moros i Cristians de Cocentaina
  • Arxiu de l'Associació Unió Musical Bocairent
  • Arxiu de la Corporació Músical Primitiva d'Alcoi
  • Arxiu de la Societat Filharmònica Alteanense
  • Arxiu de la Sociedad Musical "La Lira" de Monforte del Cid
  • Arxiu de la Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent
  • Archivo Histórico Municipal de Sax, Mayordomía de San Blas, Sociedad Unión Musical y Artística de Sax i Museo Virtual de la Villa de Sax