Inici / Notícies sobre música festera / La Unió Artística Musical d'Ontinyent estrenarà director al concert del Mig Any

La Unió Artística Musical d'Ontinyent estrenarà director al concert del Mig Any

El nou director de la Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent, l'atzenetí Ramon Garcia i Soler, debutarà com a tal el pròxim 24 de febrer al Teatre Echegaray d'Ontinyent, durant el concert de música festera que la banda realitzarà amb motiu del Mig Any 2019.

Cal destacar que l'acte comptarà amb la col·laboració dels directors convidats Ferran Campos, Víctor Gil, Francisco Valor, Saül Gómez, Daniel Ferrero i Rafael Mullor, els quals dirigiran les obres de la seua autoria que s'interpreten. A més, també estaran presents els compositors José Mª Valls Satorres i Àngel Lluís Ferrando.

PROGRAMA

1a PART

 • Brisas del Clariano (pd) – José Maria Ferrero
 • Creu d’Amelia (mc) – Ramon Garcia *
 • La Casa de las Chirimías (mm) – José Maria Valls
 • Tobías (m masera) – Ferran Campos *
 • Iritia Legna (mm) – Víctor Gil *
 • Fill del Sinc (mc) – Francisco Valor *

2a PART

 • Turégano (pd) – Saül Gómez *
 • Rais Kabir (mm) – Daniel Ferrero *
 • Saxum (mc) – Rafael Mullor *
 • Cordón 95 (mm) – Josep Vicent Egea
 • Tempora Belli (mc) – Ángel Lluís Ferrando
 • El Somni (mm) – Amando Blanquer

* Dirigides per l’autor

NOTES AL PROGRAMA

BRISAS DEL CLARIANO (PD) - 1969

L’any 1969 el “mestre” Ferrero va compondre el pasdoble Brisas del Clariano, un dels pocs que no presenten dedicatòria. Dins de les festes de moros i cristians el pasdoble dianer “sentat” té una gran influència, i aquesta composició ofereix totes les característiques pròpies d’aquest gènere.

CREU D’AMELIA (MC) - 2015

Aquesta marxa cristiana fou escrita per el compositor atzenetí Ramon Garcia i Soler l’any 2015. Està dedicada a Amelia Mulet Martí, Alferes Cristiana 2015 per la filà Creuats d’Altea, de part dels seus pares Pere i Noelia.

Es tracta d’una peça on s’aprecien diverses parts i tècniques compositives, com el “coral religiós” central o les diverses fanfàrries a lo Miklós Rózsa.

LA CASA DE LAS CHIRIMÍAS (MM) - 2014

El títol d’aquesta marxa mora fa al·lusió a la “Casa de las Chirimías” de Granada. Ciutat on l’alcoià Camilo Pérez Monllor s’inspirà per a composar El K’sar el Yedid, Granadino i Alhambra, títols referits al mateix pasdoble, homenatge a una part de l’Alhambra restaurada en els primers anys del segle XX.

No obstant, la marxa mora composada per Satorres no és més que un homenatge a “L’entrà dels moros” de l’anteriorment citat Pérez Monllor. Fou estrenada en el Cercle Industrial d’Alcoi, el diumenge 5 d’octubre de 2014 per la Corporació Musical Primitiva en el concert homenatge “100 anys de L’entrà dels moros”.

TOBÍAS (M MASERA) - 2016

Tobías és una marxa masera dedicada a José Tomás Sanjuán Martínez, capità de la comparsa Maseros de Biar de l'any 2016. Es tracta d'una marxa d'estructura clàssica on el principal recurs compositiu és el contrapunt. Hi ha tres temes que vertebren l'eix temàtic de l'obra i que conviuen de manera contrastant entre si. La "dolçaina", instrument del qual és un gran amant "Tobías", juga un paper fonamental en la peça.

La marxa va ser un regal al capità de part dels seus amics, i va ser estrenada el 3 d'abril de 2016 per la Societat Unió Musical de Biar, sota la batuta de Santiago Rodríguez Perpinyà.

IRITIA LEGNA (MM) - 2019

L’any 2017 Victor Gil, membre de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, fou seleccionat per a compondre la música per a l’acte del Pregó de festes d’Ontinyent, el què el portà a escriure la seua primera peça per a banda de música. Aquest any, ens presenta el seu segon treball per a aquesta formació musical.

És la primera vegada que s’enfronta al repte d’escriure en aquest gènere musical, i encara que el resultat siga una marxa d’estructura clàssica, les melodies i harmonies utilitzades són més properes a les del post-romanticisme i les primeres avantguardes.

FILL DEL SINC (MC) - 2015

El contestà Francisco Valor és un autor àmpliament reconegut en l’àmbit fester per les seues marxes, pasdobles i demés músiques per a la festa moro-cristiana. L’any 2015, l’Esquadra del Mig de la filà Alcodianos d’Alcoi, li encarregà una marxa per a honrar la memòria del component desaparegut Marcos Muñoz Ferri. Segons l’autor, està basada en temes alcoians com el Nostra festa (himne de festes), l’Entrà dels Reis o Walí-Walí.

TUREGANO (PD) - 2017

Altre referent de la música festera és l’ontinyentí Saül Gómez. El que durant molts anys fou component de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent, s’ha convertit en una figura de pes no sòls de la música festera, sinó de la música de banda actual.

Turégano, és un pasodoble dedicat a Enrique Turégano, avi de Cefe Micó; Capità Mora d’Ontinyent de 2017 per la comparsa Kábilas. En ell, l’autor barreja les formes clàssiques dels pasdobles i marxes àrabs de principis del segle passat, amb les sonoritats i tècniques compositives actuals.

RAIS KABIR (MM) - 2005

Daniel Ferrero és altre dels membres de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent que ha deixat marca a la música per a la festa. L’actual director de la Societat Unió Musical d’Alberic, escrigué aquesta marxa mora l’any 2005 per al capità de la comparsa Kábilas d’Ontinyent; el fester Nicolás Terol Contreras. És tracta d’una marxa de tall “clàssic” com les del seu pare, el “mestre” Ferrero, on abunden els contrastos entre la fusta i el metall.

SAXUM (MC) - 2003

Aquesta marxa cristiana de caràcter simfònic fou escrita entres els nadals de 2002 i gener de 2003. Està basada en les cinc primeres notes de la marxa mora de José Rafael Pascual Vilaplana, Cavall de Foc. En els seus quasi 7 minuts de duració, es converteix en un autèntic viatge a través de múltiples transformacions d’eixes cinc notes; resultant molt interesant per a l’anàlisi musical.

Està dedicada al seu entranyable i admirat amic José Rafael Pascual Vilaplana com a regal de despedida d’aquest com a director de la Banda Agrupació Artístico Musical “El Trabajo de Xixona”.

CORDÓN 95 - 1995

La última meitat del segle XX va encetar un procés d’invocació en la creació de música festera. Autors com Amando Blanquer, Francisco Esteve, José Maria Ferrero o José Pérez Vilaplana entre d’altres, feien aportacions més o menys atrevides a aquest estil musical. El també contestà Josep Vicent Egea va ser un dels que va arreplegar aquest relleu, aplicant a les seues composicions un nou llenguatge què autors com Francisco Esteve havien començat a introduir. Parlem del Jazz.

La marxa Cordón 95 va ser estrenada per l’Ateneu de Cocentaina a l’entrada d’Alcoi sota la direcció del propi compositor. A banda del seu estil jazzístic, la marxa trenca per l’ús de la percussió com a solista i per l’aparició del sintetitzador en la instrumentació de la mateixa; fet que fa que encara actualment, cree un shock als oients.

TEMPORA BELLI (MC) – 2013 (revisió)

Marxa per a banda, cor i instruments originals. Encàrrec de la Filà Muntanyesos d'Alcoi, "Tempora Belli" és una marxa cristiana que incorpora, junt a la banda simfònica, les veus i els instruments antics. La seua composició recrea materials basats en fonts de l'època medieval (Cant de la Sibil·la i Cançons de Teobaldo de Navarra) al costat d'un text de nova creació, original de Jordi Grau i amb traducció al llatí d'Alfonso Jordá Carbonell. Per la seua especial combinació instrumental i temàtica, es tracta d'una composició que traspassa la simple funcionalitat de la música festera i el mateix marc de l'entrada. Posteriorment a la seua estrena es van realitzar dos versions diferents: la primera per a orquestra simfònica (2006) i la segona per a banda sense instruments originals i amb el cor opcional (2013)

EL SOMNI (MM) – 1995 (2ª versió)

Amando Blanquer és sens dubte un dels pilars fonamentals de la música valenciana i per tant del País Valencià. Qui fou catedràtic del Conservatori de València en les especialitats de

contrapunt i composició, ens va deixar un gran llegat de peces de diversos estils i gèneres; entre les què destaquem la seua òpera El triomf de Tirant. En el camp de la música festera, marxes com l’Embaixador o Aleluia serviren per a obrir noves vies de creació en aquest gènere. Com no, El Somni (1989), del qual hi ha dues versions, també és una d’aquestes. Una marxa on es barregen tècniques innovadores per al gènere de la marxa mora, què alhora no fan que resulte aliena al fester. Està dedicada al President d’Honor de l’Associació de Sant Jordi d’Alcoi, Enrique Luis Sanus.